Indiana Jones: Steven Spielberg’in eşi benzeri olmayan vizyonu, George Lucas’ın limitsiz hayalgücü

“Indiana Jones” filmlerinin en ayırdedici özelliği, Steven Spielberg’in eşi benzeri olmayan vizyonu, George Lucas’ın limitsiz hayalgücü ve Harrison Ford’un görüntüsünde ete kemiğe bürünen macera kahramanını aynı potada bütünleştiren birer sinema harikası oluşlarıydı. Serinin dördüncü filmi “Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull” da kendisinden önceki “Indiana Jones” filmlerinin tüm özelliklerini taşıyan bir sinema şöleni olması kaçınılmazdı.

Bundan 27 yıl önce ilk ortaya çıkışından beri Indiana Jones, beyazperdenin en sevilen kahramanlarından birisi oldu. Serinin 1989 yılında gösterime giren son filmi “Indiana Jones and the Last Crusade”in üzerinden neredeyse 20 yıl geçtiği halde dünyanın her köşesindeki hayranları, yeni bir Indiana Jones macerası için ortak isteklerini bıkmadan usanmadan dile getirdiler.

“Indiana Jones’u yaratan biziz ama o artık dünyaya aittir” diyor Steven Spielberg, “Şimdi bizler sadece emanetçiyiz. Görevimiz ise, Indiana Jones ile beraber büyüdüğü için hayatında ona çok özel bir yer verenlere mükemmel bir sürpriz yapmanın yanısıra bu karakteri hiç tanımayan yeni kuşaklara da tanıtmaktır. Kısacası bu film hem hayranlar için, hem de yeni tanıyacak olanlar içindir.”

Filmin prodüksiyon amirliğinin yanısıra senaryo yazımına da katılan George Lucas ise, amacının izleyiciyi tanıdık bir çevre içerisinde yepyeni maceralara taşımak olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Indiana Jones’un dünyası, onun hayranlarının bildiği ve sevdiği aynı dünyadır. Stil aynı, mizah boyutu aynı, kısacası herşey aynıdır. Buna rağmen üzerine ekleyebilecek çok şeyimiz vardı. Filmin setlerine ve ekranlara yansıyanların, bugüne kadarki Indiana Jones filmlerinin hepsinden daha güçlü, daha iyi ve daha keyifli olduğunu göreceksiniz.”

Indiana Jones karakterini bugüne kadar üç kez oynayan Harrison Ford, canlandırdığı karakterle ayrılamaz şekilde bütünleşen aktörlerden birisidir. Elinde kamçısıyla yürüyüşü ve oyun stiliyle maceraperest ruhlu arkeolog Indiana Jones karakterini unutulmaz bir sinema ikonuna dönüştüren Harrison Ford, aynı rolü dördüncü kez oynamaktan duyduğu mutluluğu şu sözlerle ifade ediyor:

“Serinin diğer üç filmini yapmak için dünyayı dolaşmış bir aktör olarak yeni bir Indiana Jones filmi daha yapmaktan çok mutlu oldum. Indiana Jones serilerinin kaderinde eğlendirici ve keyifli filmler olmak vardır. Steven Spielberg ve George Lucas ile bir kez daha iş yapmaktan sevinç duydum. Önceki filmlerde olduğu gibi dördüncü Indiana Jones’u yaparken de harika zaman geçirdik.”

Indiana Jones karakterinin özgün kimyasındaki en önemli elementin Harrison Ford olduğunu belirten Spielberg, dördüncü filmde mutlaka onun oynamasına verdiği önemi şu sözlerle anlatıyor:

“Bu konu, filmi benim yönetmemden, senaryo yazarlarının tercihinden çok daha önemliydi. Indiana Jones rolünde Harrison Ford oynamasaydı, bu seri bu kadar başarılı olmayacaktı. Başka bir deyişle Harrison Ford ile Indiana Jones bir bütünün ayrılmaz parçası haline geldiler.”

Serinin üçüncü filmi “Last Crusade”in gösteriminden sonraki yıllarda Spielberg’in, Indiana Jones karakterinin artık işlevini doldurduğuna yönelik bir inancı vardı. “Last Crusade”i tamamlarken filmin kapanışını devamının olmayacağı şekilde çektiğini kaydeden ünlü yönetmen, “Filmin son sahnesinde Indiana Jones’u at sırtında günbatımına doğru giderken çekmiştim. Artık perdenin inmesi gerektiğini düşünüyordum. Bendeki yeri de tatlı ve güzel bir nostaljiden ibaret olacaktı. Ancak aradan geçen yıllarda Indy hayranlarının benimle aynı şekilde düşünmediğini gördüm. Bu film hayranların ardı arkası kesilmeyen talepleriyle başladı ve yapıldı.”
Yeni bir Indiana Jones filminin yapımı için ekibin bir araya gelmesinde Harrison Ford’un enerjisi, heyecanı ve ısrarının büyük payı oldu. Spielberg o günleri şöyle anımsıyor:

“Harrison bir gün beni arayıp, ‘Neden yeni bir Indiana Jones filmi çekmiyoruz? Yapılmasını isteyen çok geniş bir hayran kitlesi var’ dedi. Son derece azimliydi. Bu arada George’u da arayarak onun da kanına girmiş. Bir süre sonra George beni aradı ve, ‘Steve sen ne diyorsun? Bence yeni bir film yapmak eğlenceli olabilir’ diye konuştu. Bugün böyle bir film yapıldıysa fitili ateşleyen kesinlikle Harrison’dur. Onun gaza getirmesi sayesinde George ile oturup en azından bir film daha çekme olasılığı üzerinde kafa yormaya başladık.”

Sonraki günlerde bir araya gelen Spielberg, Lucas ve Ford, dördüncü Indiana Jones macerası yapılacaksa, ana fikrinin ve uygulamasının ilk üç filmin standartlarının üzerinde olması kaydıyla yapma kararı aldılar.

Sadece doğru senaryonun bulunması 19 yıl aldı. Üçlünün kendi arasında yaptığı anlaşmanın ilk maddelerinden birisi, Indiana Jones karakterinin yaşamında da 19 yılın geçmesi şeklindeydi. Bir başka deyişle üçüncü maceranın 19 yıl sonrası konu edilecekti.

“Bu filmdeki Indiana Jones daha bilge değilse bile, kesinlikle daha yaşlıdır” diyor Harrison Ford…

Hiç yorum yok: