Iron Man karakteri çizgi roman dünyasında Spider-Man, The X-Men ve The Fantastic Four’la yanyana gururla durur

5.000’den fazla karakter kütüphanesiyle Marvel Entertainment, dünyanın en büyük ve en önemli karakter bazlı eğlence şirketlerinden birisidir. Şirketin çalışma alanında uzun metrajlı sinema filmleri, DVD / home video ürünleri, tüketiciye yönelik ürünler, video oyunları, aksiyon figürleri, televizyon yapımları ve promosyonlar yer alır. Özellikle çizgi roman yayıncılığı alanında 60 yıllık birikimi olan Marvel, yayınladığı çizgi roman kitaplarını dev bütçeli sinema filmlerine başarıyla dönüştürmüştür.

Marvel Stüdyoları’nın Hollywood’da rönesans etkisi yaratan filmleri arasında izleyici rekorları kıran “Spider-Man”, “X-Men” ve “Fantastic Four” gibi film dizileri başı çekti. 1998’den bugüne kadar dünya çapında 4.9 milyar dolarlık görkemli gişe hasılatına ulaşan Marvel Films, çektiği filmlerle Hollywood’un tepe noktasındaki marka isimlerinden birisi haline geldi.

Marvel Stüdyoları Başkanı David Maisel, çizgi roman kitaplarının gümüş ekrana uyarlanmasındaki başarı sırlarını şu sözlerle açıklıyor: “Bizim filmlerimizin konuları, süper kahramana vurgu yaptığı ölçüde insanı baz alır. Filmlerimizde hem çocukları, hem de yetişkinleri cezbedecek büyük aktörlere başrol veririz. Filmlerimizi geniş kitlelerin beğeneceği şekilde yaparız.”

“Iron Man”in yapımcısı ve Marvel Stüdyolarının prodüksiyonlardan sorumlu başkanı Kevin Feige ise şunları ekliyor: “Son yedi sekiz yıllık süreçte özgün ve orijinal yetenekleri dünyaca ünlü karakterlerle birleştirirken önümüzde büyük bir fırsat vardı. Marvel markasıyla işbirliği yapmaktan dolayı şanslıydık. Film endüstrisinin en iyi teknisyenlerini, görsel efekt süpervizörlerini, görüntü yönetmenlerini, görsel efekt şirketlerini ve en yetenekli yönetmenlerini kendimize çekebilirdik. Karşımıza çıkan fırsatları en iyi şekilde değerlendirince en iyi yaz filmlerini hayata geçirdiğimize inanıyoruz.”

David Maisel 2007 yılında yaptığı açıklamada Marvel’in 10 filmlik bir portföyle izleyici karşısına çıkmaya hazırlandığını, bunlar arasında “Iron Man” ile “The Hulk”un 2008 yılında gösterime gireceğini, sonraki yıllar için de “Captain America”, “Thor” ve “Ant Man”in hazırlanacağını duyurdu.

Marvel Comics’in orijinal yapıtlarından birisi olan “Iron Man”in 1963 yılına kadar uzun ve başarılı bir geçmişi vardır. Stan Lee’nin yarattığı “Iron Man” çizgi roman serisinin karakterleri ilk olarak 1963 yılı Nisan ayında “Tales of Suspense” adlı Marvel çizgi romanında boy gösterdiler. Iron Man’in ikinci kimliği olan dolar milyarderi Tony Stark karakteri yaratılırken Amerika’nın ikon haline gelmiş milyarderlerinden Howard Hughes’un kişiliğinden esinlenildi.

“Iron Man”in prodüksiyon amirliğini üstlenen Stan Lee, bu benzerlik konusunda, “Howard Hughes, 20. yüzyılın en renkli insanlarından birisiydi. O bir mucit, bir maceraperest, bir mülti-milyoner, bir çapkın ve hepsinden önemlisi de bir kaçıktı” diyor.

Stan Lee sözlerine şöyle devam ediyor: “Iron Man gibi bir karakteri yaratırken bildiğimiz süper kahraman tiplemelerinden farklı birşeyler yapmak istedim. 1963 yılında Iron Man, o dönemin genç okurlarının hiç beklemediği özellikleri bünyesinde topluyordu. Bunların başında da savaş makineleri üreten bir sanayici olması vardı. Tony Stark karakterini zengin, gösterişli, yakışıklı ve ilginç bir erkek kimliğinde yaratırsam okuyucuların hoşuna gideceğini düşündüm. Bu üstün özelliklerinin yanına hassas ve kırılgan bir kalp eklediğim takdirde mükemmeliğinden biraz kaybedecek ama okuyucu onu daha çok benimseyecekti. Okurların tepkisi müthiş oldu. Tüm Marvel karakterleri arasında çok özel bir konuma yükselen Iron Man, diğer bütün karakterlerden daha fazla kadın okur kazandı. Kadınıyla erkeğiyle her yaştan insan, Tony Stark karakterinin insani yönüyle bağlantı kurmuştu.”

Yapımcı Kevin Feige’in bu konudaki yorumu şöyle: “Iron Man karakteri çizgi roman dünyasında Spider-Man, The X-Men ve The Fantastic Four’la yanyana gururla durur. 40 yılı aşkın süredir okurların kalbini kazanmasının sebepleri, onun bir mutant olmayışı, biyolojik dönüşüm geçirmemesi veya bir genetik böcek tarafından ısırılmamış olmasıdır. O üzerine giydiği kıyafeti yapmak için kendi dehasını kullanan bir insandır. Yaptığı kıyafet ise insan zekasının keşfettiği en güçlü silahtır.”

Filmin yapımcılarından Avi Arad ise düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor: “Iron Man bizler için ilginç bir karakterdir. Bugüne kadar ‘Spider-Man’ ve ‘X-Men’ gibi serilerde süper güçleri en iyi şekilde işledik. Buna karşılık ‘Iron Man’in çok özel bir durumu vardır. Yaşadığımız dünyanın sosyal sorunlarıyla ilgilenen konusuyla farklılık gösterir. Ruhunun derinliğinde kahramanlık olan bir erkeğin günahlarından arınması, günahlarının kefaretini ödemesi üzerine bir öykü anlatılır. Ancak bunu başarmak için çok tehlikeli koşullardan geçmek zorunda kalır.”

Hiç yorum yok: