“Iron Man” dev bütçeli bir aksiyon macera

Mağara çekimleri stüdyo ortamında tamamlandıktan sonra filmin saldırı sahnesinin çekimi için Kaliforniya’daki Lone Pine bölgesinin kuzeyine gidildi. Burada, şirketinin en yeni silahı Jericho füzesini sergiledikten sonra geri dönmekte olan Tony Stark’ın konvoyunun saldırıya uğradığı sahnenin çekimi yapıldı. Bol miktarda patlamaların yer aldığı bu sahnenin kusursuz bir zamanlamayla çekilmesi gerekiyordu. Sahnenin en iyi şekilde çekilmesi için akrobasi koordinatörü Tommy Harper ile özel efektler koordinatörü Dan Sudek omuz omuza çalıştılar.

Akrobasi koordinatörü Tommy Harper yapılan çalışmayı şu sözlerle açıklıyor: “Lone Pine’daki konvoy saldırısıyla ilgili çekimler son derece keyifli oldu. Herşeyden önce çekimleri, bugüne kadar birçok ünlü Western filminin çekildiği tarihi bir mekan olan ‘Movie Road’da gerçekleştirdik. Bol miktarda patlama yer alan sahnenin en hayati kısmı, Tony Stark’ın arabasından çıkıp korunmaya çalıştığı bölümdü. O saklanmaya çalışırken hemen yanıbaşında ardarda patlamalar meydana geliyor, mayınlar patlıyordu.”

Robert Downey Jr’ın bu sahneyle ilgili izlenimleri şöyle: “Böyle bir sahnenin çekimi daima karşılıklı güven oyunu gibidir. Her ikisi de kendi işinin zirvesinde olan Tommy Harper ve Dan Sudek ile beraber çalışırken sürekli olarak, ‘Şu anda arkamda bombalar patlıyor ama bana hiçbir şey olmayacak’ diye düşünüyorsunuz. Çekimler sürerken kendimi daima güven içerisinde hissettim.”

“Iron Man”in senaryosunda askeri unsurların güçlü şekilde var olması nedeniyle film yapımcıları, Amerikan Savunma Bakanlığı’nın onayını alma gereğini hissettiler. Yapımcı Kevin Feige bu süreci şu sözlerle açıklıyor:

“Çekeceğiniz filmde Savunma Bakanlığı onayını alırsanız o andan itibaren askeri uçaklara, araç gerece ve diğer askeri malzemelere daha kolay ulaşırsınız. Savunma Bakanlığı onayı almak için öncelikle senaryoyu onaylanması için hükümete göndermeniz gerekir. Onlar senaryoyu okuduktan sonra onay verirler ya da vermezler. Ancak bu film için önceden izin almak anlamına gelmez. Onay gelmese de filmi çekmenize karışmazlar ama destek vermezler. Onay verirken ana hedefleri, filmdeki Silahlı Kuvvetler mensubu karakterlerin gerçeğe uygun olmasıdır. Bizim filmimizde de yüksek rütbeli bir subay olan Hava Kuvvetleri Yarbayı Rhodey karakteri vardı. Bu karakterin geliştirilmesi için destek verdiler.”

Savunma Bakanlığı onayının parçası olarak Hava Yüzbaşı Christian Hodge, filmin setlerinde hükümet yetkilisi olarak görev yaptı. Savunma Bakanlığı onayı alınmasının önemine dikkat çeken Hodge, “Askerden böyle bir destek aldığınızda film bir sonraki düzeye yükselir. Askeri üslerde çekim yapmanıza, gerçek uçaklarda çalışmanıza ve arka planda gerçek askerlerin yer almasına izin verirler. Ayrıca filmdeki askeri sahnelerin gerçeğe daha uygun olması için sete bir teknik danışman sağlanır” diyor.
Çekimlerin sonuna gelindiğinde filmin oyuncuları, “Iron Man” gibi dev bütçeli bir aksiyon maceranın yapımı için tüm deneyimlerini yansıtmışlardı. Oyunculardan Jeff Bridges, “Iron Man” ile ilgili düşüncelerini şu sözlerle özetliyor:

“Bu filmi yaparken harika zaman geçirdim. İzleyicinin de aynı keyfi alacağına inanıyorum. Heyecan yüklü aksiyonun yanısıra düşünce üreten temalara sahip olan bu filmden çıkan izleyiciler, bazı ilginç felsefi sorular üzerinde konuşma fırsatı bulacaklar.”

Gwyneth Paltrow şunları ekliyor: “Bu filmin inanılmaz eğlendirici olduğunu; aksiyon ve macera boyutlarıyla izleyiciyi kesinlikle heyecanlandıracağını düşünüyorum. Bence filmin artı değerlerinden birisi, gerçekten çok iyi yazılmış senaryosudur. Iron Man rolündeki Robert Downey Jr’ın varlığı beni o kadar heyecanlandırdı ki, sıradan bir izleyici gibi sinemaya gidip izlemek heyecanlı olacak.”

Robert Downey Jr’ın yorumu ise şöyle: “Bu filme adeta aşık oldum. Bu deneyime katılan, çekimin parçası olan herkesle gurur duyuyorum. Bu filmde aradığım herşey fazlasıyla var. Harika bir öykü, mükemmel oyuncu kadrosu ve şimdiye kadar çalıştığım en iyi teknik ekipler…”

“Iron Man”in çekimleri, Nevada’ya bağlı Las Vegas’taki Caesars Palace adlı casinoda tamamlandı. Film yapımcıları, oyuncu kadrosu ve teknik ekiplerin tamamı, çekimler boyunca büyüleyici bir kreatif süreci paylaşmanın tadını çıkarttılar.

“Bu filmi yaparken geçmişteki birçok Marvel filminde çalışmış en iyi teknik ekipleri bir araya getirdik” diyor yapımcı Feige, “Aynı zamanda en yetenekli oyuncuları da kadroya aldık. Herhangi bir film afişinde Marvel logosunu görünce olağanüstü bir yolculuğa çıkmak üzere olduğunuzu bilirsiniz. ‘Iron Man’ aksiyon ve macera yüklü bir yaz filmidir. İzleyici bu filmde bir süper kahramanın doğuşunu görecek, Marvel’in en yeni kahramanıyla maceraya çıkmanın keyfine varacak.”

“Iron Man” ile ilgili son sözleri ise yönetmen Jon Favreau söylüyor: “Katılımda bulunan herkesin getirdiği deneyimlerin kombinasyonundan oluşan böyle bir filmin eşi bulunmaz bir fırsat olduğunu hissediyorum. Ortak deneyim sonucu ortaya çıkan film o kadar keyifli oldu ki, en büyük beklentilerimi bile aşan noktalara ulaştı. Süper kahraman filmlerinin genel tarzına sadık kalırken aynı zamanda yepyeni bir vizyon getirerek keyifli bir denge tutturduğumuza inanıyorum. Sağlam bir film yaptık. Bu filmi, Iron Man karakteriyle büyümüş çizgi roman okurlarının yanısıra onu hiç tanımayan geniş izleyici kitleleri de seveceğine eminim.”

Hiç yorum yok: