In The Valley of Elah - Elah Vadisi Nedir?

Filmin çekimlerine 4 Aralık 2006 tarihinde New Mexico eyaletine bağlı Albuquerque’de başlandı. Kentin 28 farklı bölgesinde çalışan ekiplerin çekim yaptığı yerler arasında New Mexico Eyalet Fuarı, VA Hastanesi, çeşitli bar ve striptiz kulüpleri, eski mahkeme salonu ve günümüzde kullanılmayan Sosyal Güvenlik binası vardı. Daha sonra Tennesse’ye bağlı Memphis yakınlarında küçük bir kasaba olan Whiteville’e geçen prodüksiyon ekipleri, Deerfield ailesinin yaşadığı küçük kasabadaki evle ilgili çekimleri yaptılar. Tennesse’deki dört günden sonra Irak Savaşı ile ilgili flashback sahnelerinin çekimi için Fas’a gidildi. Filmin çekimleri orada tamamlandı.
Daha önce “Crash”te Haggis ile çalışmış olan prodüksiyon tasarımcısı Laurence Bennett, filmin tasarımlarında uyguladığı yöntemi şu sözlerle açıklıyor:

“Tasarım konusunda ipuçlarımı Hank karakterinden aldım. Bu film için ortaya koyduğum tasarımların kaynağını Hank’in yolculuğundan aldığımı söyleyebilirim. Kendisi için her şeyin tanıdık olduğu Tennesse eyaletindeki güvenli ve emin bir yerden gelir. Oğlunun kayboluşundan sonra o dünyadan çıkarak eski dünyasına geri döner. Ancak orada hiçbir şey hatırladığı gibi değildir. Dünyanın hiç anlayamadığı şekilde değiştiğinin farkına varmıştır ve bu durumdan hiç hoşlanmaz.”

Bennett’in filmin baş karakteri Hank ile ilgili gözlemi ise şöyle: “O son derece sessiz ve sakin bir insandır. Böyle bir insanın oğlunu ararken striptiz kulüplerinde, barlarda ve daha önce hiç gitmediği değişik ortamlarda dolaşmaya başlamasıyla ilginç bir tezat oluştuğunu görürüz.”
Filmin tasarımlarının daha ilerideki göstergelerini belirlerken yine öyküden yola çıktığını ifade eden Bennett sözlerine şöyle devam ediyor:

“Filmin öyküsünün aynı anda birkaç düzeyde birden işlediğini düşünüyorum. Bir gizem filmidir. Bir babayla oğlu üzerine bir filmdir. Söylenenler ve söylenmeyenler üzerine bir filmdir. Ancak bunların hepsi inanılmaz klasik bir yapılandırma içinde gelişir. Bu da beni tasarımlarda klasisizme yönlendirdi. Hiçbir detayın çok fazla öne çıkmamasına, Hank’in öyküsünün akışının önüne geçmemesine özen gösterdim.”

Bir önceki çalışması “Crash”i değerlendirirken, “O filmim istikrarsızlık ve dostluk bağları üzerine bir filmdi” diyen Paul Haggis, “In the Valley of Elah”ta farklı bir yöntem izlediğini belirterek, “Burada saf bir Amerikan öyküsü vardır. Bu nedenle filmimi çok klasik Amerikan tarzı çekmeye karar verdim” diyor.

Paul Haggis, sözünü ettiği amacına ulaşmak için filmin görüntü yönetmenliğini Roger Deakins’e verdi. Yapımcı Becsey’in, Deakins’in çalışmasıyla ilgili yorumu şöyle: “Deakins’in gözleri büyüyü görür. Paul ile beraber büyüyü yaratmasını bildiler.”

Eve Giden Uzun Yol: Elah Vadisi Nedir?

Filme adını veren “Elah Vadisi”, İncil’de adı geçen İsrail’de bir bölgedir. 1. Samuel’in 17. ayetinde bahsedilen bu bölgede bundan 3000 yıl önce Davut ile Golyath arasındaki savaş meydana gelmiştir. Günümüzde burası Elah Kavşağı yakınlarında 38. Cadde ile 375. Caddenin kesiştiği noktada az bilinen bir turistik cazibe merkezidir. İmkansıza karşı verilen savaşı simgeler. Ayrıca imkansıza karşı verilen savaşa katıldıktan sonra eve dönüşte başta kısaca PTSD olarak bilinen post travmatik stres düzensizliği ve stresle bağlantılı diğer rahatsızlıklarla yüz yüze kalınmasını ifade eder.

Yönetmen / senaryo yazarı Paul Haggis’in “In the Valley of Elah” ile ilgili son sözleri şöyle: “Filmin isminin tuhaflığını seviyorum. Çünkü anlatılan konuyu sıkı sıkı sarmalayan bir yapısı var. İncil’e göre, Golyath adlı devi yenmesi için Davut’u Elah Vadisine gönderen Kral Saul, onun eline sadece beş tane taş vermişti. Düşünebiliyor musunuz, koskoca bir devi yenmesi için sadece beş tane taş… Kendime hep şunu sordum: Davut’u oraya kim yolladı? Devle dövüşmesi için genç bir adamı oraya gönderen kimdi? Irak’a savaşmaları için genç adamları ve kadınları bizler yolluyoruz. Onların başına gelen her şeyde bizlerin de sorumluluğu vardır. İşte bu film, bu sorumluluğun altını çizer.”

Hiç yorum yok: