Sex and the City: The Movie Sinema Filmi Hakkında

Sex and the City: The Movie

Yönetmen: Michael Patrick King
Oyuncular: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth, Jennifer Hudson, David Eigenberg, Evan Handler, Jason Lewis
Senaryo: Michael Patrick King, Candace Bushnell
Yapımcılar: Michael Patrick King, Candace Bushnell, Sarah Jessica Parker
Görüntü Yönetmeni: John Thomas
Kurgu: Michael Berenbaum
Bütçe: 65 milyon $
Gösterim Tarihi: 30 Mayıs 2008
New Line Cinema

Aynı adlı televizyon dizisinden uyarlanan “Sex and the City: The Movie”de birbirleriyle cinsel arzularını, fantezilerini, inanç ve düşüncelerini tartışarak paylaşan New York’lu dört kadının öyküsünü anlatılır. Candace Bushnell’in yazdığı kitaptan uyarlanan dizide ve filmde özellikle bekar kadın olma kavramı başta olmak üzere romantizm ve cinsellik üzerine dürüst tartışma ve yaklaşımlar öne çıkar.

Konusu New York’ta geçen filmin odak noktasında dört kadın karakter vardır. 1990’lı yılların sonlarında toplumda kadın olma konusu ağırlık kazanırken toplumda kadının rolünün değişmesinden dört kadının nasıl etkilendiği üzerinde durulur.

“Sex and the City” adlı televizyon dizisinin esin kaynağı, Candace Bushnell’in aynı adlı kitabıydı. Sözkonusu kitap ise, yazarın New York Observer gazetesindeki köşesinde yazdığı yazıların derlenmesinden oluşmuştu. Bushnell diziyle ilgili olarak verdiği röportajlarda “Sex and the City”in baş karakteri Carrie Bradshaw’ın aslında kendi ikinci kimliği olduğunu; ilk taslaklarda başlangıçta kendi ismini kullandığını; ancak sonradan kendisiyle benzer kariyere (yazarlık) sahip olan Carrie Bradshaw karakterini yarattığını söylemişti.

Dizinin öykü akışında Carrie ve üç kadın arkadaşı üzerine odaklanılır. (Bushnell, Carrie’nin arkadaşlarının kendi özel yaşamındaki arkadaşlarının birleşimi olduğunu söylemişti). Dört kadın cinsel arzularını, fantezilerini, hayatta ve sevgide karşılaştıkları sorunları tartışırlar. Amy Sohn’un yazdığı “Sex and the City: Kiss and Tell” adlı kitabına göre, dizinin yaratıcısı Darren Star’ın hedefi, yetişkinlere yönelik gerçek komediyi cinsellikle harmanlayarak sunan bir dizi yapmaktı.

Karakterlere Bakış

Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker)

Dizinin ve filmin baş karakteridir. Hayali The New York Star gazetesinde haftalık “Sex and the City” köşesini hazırlamaktadır. Filmin konusu, Carrie Bradshaw’ın yazılarını yazarken yaptığı beyin jimnastiği üzerine yapılandırılır. New York sosyetesinin ve gece hayatının üyelerindendir. Kulüp, bar ve restoranların müdavimleri arasındadır. Gazetedeki yazılarında kadın-erkek ilişkilerinin farklı boyutları üzerinde odaklanır. Erkeklerle uzun vadeli ilişkileri olmasına rağmen “Mr. Big” ile çok katmanlı ve tekrar tekrar bitip başlayan karmaşık bir ilişkisi vardır.

Samantha Jones (Kim Cattrall)

Dörtlünün en yaşlısı, en seksisi ve en atılganıdır. Yayıncılık kariyeri olan bağımsız bir iş kadınıdır. Güvenilir, güçlü, açıksözlü bir kişiliği vardır. Samantha’nın en iyi özelliklerinden birisi arkadaşlarına sadık olmasıdır. Yüksek düzeyde cinsel iştahı vardır ve fiziksel arzularını tatmin ederken her ne pahasına olursa olsun duygusal bağlılıktan kaçınır. Yüzlerce ruh yoldaşı olduğuna inanır. Bu yüzden “orgazmdan bir saat sonra” cinsel partnerlerini terk eder. Çok sayıda ilişkileri arasında Maria adlı lezbiyen sanatçıyla ilişkisi de yer alır. Bir ara kanser tedavisi gören Samantha, bu hastalığı yenmeyi başardıktan sonra hayata yepyeni bir perspektiften bakmaya başlamış, Smith Jerrod adlı genç bir erkekle hayatının en kalıcı ve doyurucu ilişkisine girmiştir.

Charlotte York (Kristin Davis)

Connecticut’ta doğup büyümüş, oldukça muhafazakar yapılı bir sanat eserleri satıcısıdır. Dörtlü grubun en muhafazakar ve iyimser olanıdır. Şehvete karşı duygusal aşkı ve gerçek romantizmi yerleştirir. “Pırıl pırıl zırhlı şovalyesini” aramaktadır. Özellikle aşkın ve flörtün kuralları çerçevesinde olmak üzere kadın-erkek ilişkileri konusunda daha geleneksel yaklaşımları vardır. Muhafazakar görünümüne rağmen bazen verdiği tavizlerle, cinsel açıdan en liberal kız arkadaşlarını bile şaşırtır.

Miranda Hobbes (Cynthia Nixon)

İlişkiler ve erkekler konusunda olağanüstü karamsar ve alaycı bakış açısı olan kariyer kaygılı avukattır. Harvard Hukuk Fakültesi mezunu olan iki çocuk sahibi Miranda, Carrie’nin en iyi arkadaşı, sırdaşı ve mantığın sesidir. Dizinin ilk sezonlarında bu karakterin portresi daha erkeksi tavırlı ve insanlardan nefret eder şekilde çizilmişti. Ancak bu imaj sonraki yıllarda özellikle erkek arkadaşı Steve Brady’den hamile kalmasından sonra yumuşatıldı. Bir süre sonra da ikisi evlendiler ve ayrıldılar. Oğlu Brady Hobbes’in doğumuyla birlikte Miranda’nın işkolik yaşamında yeni sorunlar çıktı. Ancak kısa süre içerisinde bekar annelik ile kariyeri arasındaki dengeyi kurmayı başardı. Dört kadın arasında kiracı olmayan ve kendi evini satın almış olan tek kadın Miranda’dır.

Mr. Big (Chris Noth)

Carrie Bradshaw açısından çekicilik, yakışıklılık, alaycılık (müstehzilik) ve zenginliğin simgesidir. Carrie ile ilişkisinin defalarca bozulmasının sebebi, Carrie’ye tam anlamıyla bağlanmaya hazır gibi görünmemesidir. Dizinin akışı boyunca Carrie’den daha genç olan Natasha ile evlenir. Ancak Carrie ile olan ilişkisi yüzünden evliliği bozulur. Ayrıca Carrie’nin mobilya tasarımcısı sevgilisi Aidan ile ilişkisinin bozulmasına da yol açar. Dizinin final bölümünde Mr. Big, Carrie’siz hayatın hiçbir anlamı olmadığının farkına varır. Sıkı bir jazz müzik hayranı ve bağımlılık düzeyinde puro içicisidir. Nasılsa purosunu yakacağı çok fazla parası vardır. Mr. Big’in isminin John olduğu dizinin finaline kadar açıklanmaz. “Sex and the City: The Movie”nin fragmanında Mr. Big’in tam isminin John James Preston olduğu açıklanır.

Steve Brady (David Eigenberg)

Miranda’nın bir görünüp bir kaybolan erkek arkadaşıdır. Diziye ikinci katılmıştır. Dördüncü sezonun sonunda çocukları olduktan sonra altıncı sezonun sonunda Miranda ile evlenir. Anne Meara’nın oynadığı alkolik annesi Mary Brady karakteri de dizinin sürekli karakterlerinden birisidir.

TV Dizisi Hakkında

HBO kanalında ilk bölümü 6 Haziran 1998’de gösterilen “Sex and the City” dizisi, sezonun en yüksek rating alan dizilerinden birisi oldu. Altı sezon üstüste gösterildikten sonra 22 Şubat 2004 tarihinde gösterilen final bölümü ise, en çok seyredilen dizi finallerinden birisi oldu.

“Sex and the City”nin birinci sezonu, HBO kanalında 1998 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yayınlandı. İkinci sezonu ise, 1999 yılının haziranından ekim ayına kadar gösterildi. Üçüncü sezon 2000 yılının haziran – ekim ayları arasında yayınlanırken dördüncü sezonun yayını iki aşamalı gerçekleşti. İlk aşaması, 2001 yılının Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında; ikinci aşaması ise 2002 yılının Ocak ve Şubat aylarında oldu. Beşinci sezon ise, Sarah Jessica Parker’ın hamilelik sürecine paralel olarak 2002 yılı yaz aylarında yayınlandı. Altıncı sezona ait olan 20 bölümün yayını da iki aşamalı yapıldı. Birinci aşamada 2003 yılı haziranından eylülüne kadar; ikinci aşamada ise 2004 yılı Ocak ve Şubat aylarında gösterildi.

HBO kanalının en büyük hit dizilerinden birisi olan “Sex and the City”, ekranlarda kaldığı altı yıl boyunca 50 Emmy ödülü kazandı. Dizinin oyuncularından Sarah Jessica Parker ve Cynthia Nixon’un aldığı ödüllerin sayısı yediyi buldu. Dizi ayrıca 24 defa Altın Küre adaylığı alırken toplam 8 Altın Küre ödülü aldı. Bunlar arasında Müzikal ve Komedi dalında en iyi televizyon dizisi ödülü de vardı.

“Sex and the City” dizisi, kadınlar ve seks üzerine dürüst ve samimi diyaloglarıyla tanındı. Dizinin hayranları, “Sex and the City”nin birçok Amerikan kentindeki cinsel davranışlarla yaşam biçimlerinin gerçekçi bir portresini çizdiğini savundular. Dizinin önemli destekçileri arasında ünlü yazar Orson Scott Card da yer aldı. Dizinin kimi zaman edepsizce ve kaba olan yapısı karşısında donup kaldığını belirten Orson Scott Card, buna rağmen dizinin televizyon tarihinin en iyi yazılmış senaryolarından birisine sahip olduğunu söylemişti.

Sinema Filmi Hakkında

“Sex and the City” dizisini temel alan “Sex and the City: The Movie”nin yönetmenliğini Michael Patrick King üstlendi. Filmin senaryosunu da yazan King, aynı zamanda yapımcılar arasında da yer aldı. Sinema filminin çekilmesi projesi aslında 2004 yılının sonlarında gündeme gelmekle birlikte çeşitli sorunlar nedeniyle 2007’ye kadar gerçekleşmedi. Gecikmenin neden kaynaklandığıyla ilgili haberler arasında Sarah Jessica Parker ile Kim Cattrall arasında kişisel problem olduğu; kendisine ödenecek ücretin Parker’ın daha az olduğu için Cattrall’ın sözleşmeyi imzalamayı reddettiği haberleri başı çekti.

Michael Patrick King’in yazıp yönettiği filmde, dizinin dört baş kadın oyuncusu aynı rollerini tekrarladılar. Chris Noth da “Mr. Big” rolüne geri döndü. Yeni oyunculardan birisi, Carrie’nin asistanı Louise rolünde kamera karşısına geçen Oscar ödüllü Jennifer Hudson oldu.

New Line Cinema tarafından hayata geçirilen filmin çekimlerine 19 Eylül 2007 tarihinde New York’ta başlandı ve aynı yılın aralık ayı başında tamamlandı.

Filmin yapımcıları “Sex and the City: The Movie”nin devamı için plan yapmaya şimdiden başladıklarını söylediler.

Hiç yorum yok: