In The Valley of Elah Şok ve Şaşkınlık

Paul Haggis’in bir önceki yönetmenlik macerası “Crash”in oldukça uzun bir prova süreci lüksü vardı. “In the Valley of Elah”ta ise herşeyin çok hızlı gelişmesi nedeniyle aktörlerle prova yapacak zaman kalmadı. Filmin setlerinde daha çok spontane / doğaçlama bir atmosfer hakim olurken aktörler ve yönetmen açısından uyarıcı ve canlandırıcı bir çalışma ortamı meydana geldi. Ayrıca projenin hayata geçirildiği süreç hissedilen dostluk ve arkadaşlık ortamının gelişmesine katkı sağladı.

“Aktörlerin getirdiği katkıyı görmek hoşuma gitti. Bu durum beni daha çok tahrik etti. Eğer sadece kağıt üzerinde yazdıklarımı görseydim kesinlikle hayal kırıklığına uğrardım” diyor Haggis…

Charlize Theron’un setteki kreatif süreç ve oyuncuların yönetmenle geliştirdiği çalışma ilişkileriyle ilgili yorumu ise şöyle: “Her şey son derece organik biçimde gelişti. Haggis bizim elimize sıradan bir senaryo vermemişti. Yazım tarzı son derece zorlayıcıydı. Çekimler sırasında sürekli çıtayı yükseltiyor, oyunculardan daha fazlasını istiyordu. Doğrusu bundan daha iyi bir çalışma ortamı bekleyemezdim.”

“Müfreze arkadaşlarını” canlandıran genç aktörler de, yönetmenlerinin her aşamada açık ve destekleyici olmasının ödülünü fazlasıyla gördüler.

Mehcad Brooks’un, Haggis’in yönetim stiliyle ilgili gözlemi şöyle: “Son derece açık ve net bir yönetmendi. Kendisinin emrinde değil de, beraber/ortak çalışma hissini sürekli olarak bize tattırması hepimiz için büyük bir keyif oldu.”

“Pratik yönleri fazlaydı. Ne istediğini ve neyin iyi olduğunu tam olarak biliyordu” diyor McLaughlin…

Wes Chatham’ın yorumu ise şöyle: “Ne istediğini bildiği gibi belirli bir sahne için nelere ihtiyaç olduğunu, neyin nasıl yapılması gerektiğini daima biliyordu. Herşeyin yolunda gitmesinin nasıl sağlanacağını bildiği için de ona güvenmemek elde değildi.”

Victor Wolf ise Haggins’in yönetmenlik stiliyle ilgili olarak şu yorumu yapıyor: “Bence o, insani tepkileri yakalamakta son derece iyi bir yönetmendir. En iğrenç koşullar altında bile hümanizmi bulmak, hiç zorlanmadan açığa çıkartmakta üstüne yoktur.”

Charlize Theron’un Haggis ile ilgili gözlemi şöyle: “Yazdığı şeyleri hayata geçirebileceğine inandığı uygun kişileri bir araya toplayarak gerçekten inanılmaz bir iş yaptı.”

Bu süreç aktörler arasında olağanüstü uyum sağlarken setteki herkes için keyifli bir çalışma deneyimi oluşturdu. Deneyimli aktörler ile gençler sette kendilerini evlerinde gibi hissettiler. Bu arada Tommy Lee Jones gibi efsanevi bir aktörle aynı film karesinde yer almanın keyifli şaşkınlığını yaşadılar.

Charlize Theron filmdeki rol arkadaşıyla ilgili olarak, “Bence Tommy mutlaka hesaba katılması gereken büyük bir güçtür. Bir aktör olarak inanılmaz yeteneklidir. Ona karşı oynarken sağlam durmam gerektiğini biliyordum. Bu arada kendi oyun tarzımı da getirmeliydim. Karşımdaki aktörün buna izin vermesi çok hoşuma gider. Tommy Lee Jones’a karşı olağanüstü saygı besliyorum.”

Tommy Lee Jones ise Charlize Theron ile yaşadığı çalışma deneyimini tek kelimeyle “harika” sözüyle ifade ederek, “Bence o son derece esprili, sevimli bir insan ve aynı zamanda iyi bir dost ve mükemmel bir oyuncudur. Onunla beraber çalışmaktan mutlu oldum” diyor.

Mehcad Brooks’un Charlize Theron’la ilgili yorumu da şöyle: “Onu seyrederken çok şeyler öğrendim. Senaryoyu adeta bir müzik parçası gibi kullanıyor, sanki jazz çalar gibi oynuyordu.”

Hiç yorum yok: