SİHİRLİ ŞEHİR: BAŞLANGIÇ MI, SON MU?

Sihirli Şehrin insanları uzun yıllardan beri yeraltında ışıl ışıl yanan büyüleyici bir dünyada gelişimlerini sürdürmüşlerdir. İnsanoğlu için bir sığınak olarak inşa edilen ve güç kaynağını büyük bir jeneratörden alan bu şehir, varlığını sadece 200 yıl sürdürecektir. Ancak jeneratörün bozulmasıyla Sihirli Şehir karanlığa düşmüş, pırıl pırıl ışıklar titreşmeye, giderek solmaya başlamıştır.

Çok sevdikleri şehrin geleceğiyle ilgili endişelerin hızla artmasına rağmen Sihirli Şehrin öğrencileri, yaşamlarının yeni bir aşamasının eşiğindedirler. “Görevlendirme Günü” olarak bilinen ve tüm mezunlar için uygulanan bir tören başlamak üzeredir. Bu çok özel günde Belediye Başkanı, yeni mezun öğrencilerin karşısında durur ve başlayacakları yeni görevleri için kura çekimini izler. Her öğrencinin bundan sonrasında toplumu için hangi branşta çalışacağı kura sonucuna göre belirlenecektir.

Kurada habercilik (messenger) görevi çıkması için dua eden Lina, kentin altında “Pipeworks” olarak adlandırılan boru hatları şebekesine tayin edilince donakalır. Jeneratör bölümünde çalışmak için yanıp tutuşan sınıf arkadaşı Doon Harrow’a ise kurada habercilik görevini çekince paniğe kapılmıştır. Pipeworks ile Jeneratör aynı bölümler değildir ama en azından birbirine yakın görevler olduğu için Lina’ya görevlerini karşılıklı olarak takas etmeyi önerir. Bu teklif karşısında çok heyecanlanan Lina, görev değişimini kabul eder. Böylece ikisi arasında sıradışı bir dostluk oluşurken Sihirli Şehir’de yaşayan herkesin kaderini etkileyecek değişimler de başlayacaktır.

Habercilik görevine istekle sarılan Lina, Sihirli Şehrin her yanını dolaşarak tüm enerjisini bu iş için harcamaya başlar. Önemli mektupları başta Belediye Başkanı’nın kendisi olmak üzere önemli insanlara dağıtmaktadır. Evdeyken de yaşlı ve unutkan babaannesi ile bebek kardeşi Poppy’nin bakımını yapar. Evdeki gömme dolapta eski bir metal kutu keşfedilince Lina’nın büyükannesinin çok hoşuna gider. Metal kutunun içindekilerin çok önemli olduğundan kesinlikle emindir ama hafızası zayıfladığı için neden önemli olduğunu unutmuştur.

Kilitli kutuyu açmayı başaran Lina, içerisinde bazı şifreli yıpranmış kağıtlar olduğunu keşfeder. Kağıtları bir araya getirmeyi başaramayınca şifrelerin anlamını çözmek için çözümü Doon’un yardımına başvurmakta bulur.

Şehirdeki elektrik kesintileri giderek sıklaşırken Lina ile Doon, kutunun içindeki bilgiler sayesinde şehir ve insanların kurtulabileceğinin farkına varırlar. Saate karşı yarışa başlayan iki arkadaş, elde ettikleri ipuçlarının izini sürerken kendilerini hedeften uzaklaştırmaya çalışan yozlaşmış politikacılar ve kötü karakterlerin kurduğu komplolara karşı zekice manevralar yaparlar. İkisinin tek hedefi vardır: Sihirli Şehrin ışıklandırma sistemini tamir etmek…
Walden Media’nın sunduğu bir Playtone prodüksiyonu olan “City of Ember – Sihirli Şehir”in yönetmenliğini “Monster House”daki çalışmasıyla Oscar adaylığı alan Gil Kenan üstlendi. Jeanne Duprau’nun aynı adlı çok-satan romanından uyarlanan filmin senaryosunu “Edward Scissorhands”ten tanıdığımız Caroline Thompson yazdı. Yapımcılığını Playtone’un ortakları Tom Hanks ile Gary Goetzman gerçekleştirdi.

Filmin genç ve deneyimli oyuncuları bir araya getiren kadrosunda şu isimler yer aldı:

Lina rolünde “Atonement” adlı filmdeki rolüyle küçük yaşta Oscar adaylığı alan Saoirse Ronan;
Sihirli Şehir Belediye Başkanı Cole rolünde Oscar adayı aktör Bill Murray
Doon rolünde Harry Treadway;
Clary rolünde Oscar adayı Marianne Jean-Baptiste;
Sihirli Şehir Belediye Başkanının sağ kolu Barton Snode rolünde Toby Jones;
Doon’un babası Loris Harrow rolünde Oscar ödüllü aktör Tim Robbins;
Pipeworks Ölçüm Merkezi Koruyucusu Sul rolünde Oscar ödüllü aktör Martin Landau.

Hiç yorum yok: