Anderson, “Death Race” projesinin senaryo yazımını da üzerine alıp Universal’e getirdi

İngiliz film yapımcıları Paul W.S. Anderson ile Jeremy Bolt’un, Roger Corman imzalı “Death Race 2000”in hayranı olmaları şaşırtıcı değildir. İkilinin dünya çapında şöhrete kavuştuğu “Shopping” adlı filmlerinin konusu yakın gelecekte geçiyordu ve yarış tutkunu gençleri konu almıştı. Dolayısıyla yeni projeleri için esin kaynağı ararken yapımcı Roger Corman ile yönetmen Paul Bartel’in 1975’te çektiği “Death Race 2000”i seçmeleri son derece doğal bir tercihti.

Paul W.S. Anderson, orijinal filmden aklında kalanları şu sözlerle anımsıyor: “İngiltere’de geçen gençlik yıllarımda Corman’ın filminin sıkı hayranıydım. Ailelein görmemizi istemediği tipte bir filmdi. Çünkü her karesinde olağanüstü şiddet ve aşırı dozda çıplaklık vardı. Bu yüzden o filmi çok sevmiştim.”

Corman ile 1994 yılında düzenlenen 7. Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde “Shopping”in gösterimi sırasında tanışan yapımcı Bolt ile yönetmen Anderson, “Death Race 2000”in günümüz izleyicisi için yeniden çekilmesi fikri üzerinde konuşmuşlardı. Anderson ile Bolt o günlerde Paramount için “Event Horizon”u çekiyorlardı. Dolayısıyla Paula Wagner ve Tom Cruise ile tanışma fırsatı buldular. O günlerde C/W Productions adını verdikleri yapım şirketini yeni kuran Paula Wagner ile Tom Cruise, “Death Race”in güncellenmesine ilgi duyduklarına ifade etmişlerdi.

Ancak projenin tam anlamıyla şekillenebilmesi için aradan 14 yıl daha geçmesi gerekti. Günümüz izleyicisinin reality televizyon olgusuna aşırı ilgi duymasından esinlenen Anderson ve yapımcılar, filmin konusunun distopik yakın gelecekte geçmesine karar verdiler. Reality TV olgusunun en ekstrem boyutlarını kullanmak suretiyle yarışçıları gladyatör tarzı bir mücadeleye girmek zorunda bırakılan mahkumlara dönüştürdüler.

Bugüne kadar “Resident Evil” ve “AVP: Alien vs. Predator” gibi başarılı aksiyon filmlerinin senaryosunu yazıp yönetmiş olan Anderson, “Death Race” projesinin senaryo yazımını da üzerine alıp Universal’e getirdi. Anderson’un filmde portresi çizilen dünya ile ilgili yorumu şöyle:
“Günümüzün dünyasına kıyasla daha sert ve acımasız bir dünya vardır. Ama o dünyayı bugünden de hissedebiliriz. ‘Death Race’ projesine yol açan etkenlerin başında suç oranlarının patlama yapması ve reality televizyon olgusunun hızla büyümesi gelir. Dokuz yarışçı ölümüne bir yarışa girişirler. Onlar günümüzün gladyatörleridir, yarış pisti de günümüzün kolezyumudur. Bu aksiyon-gerilim filmi, Corman’ın klasik yapıtından hayli farklıdır ama değişmeden kalan bir şey vardır: Favori yarışçılarının rakiplerini katletmesini seyredenler, ortalık kan gölüne döndükçe tıpkı arenadaki seyirciler gibi mutlu olurlar.”

Hiç yorum yok: