Oliver Stone’un “W” projesi

Oliver Stone’un “W” projesi, yönetmenin bir başka projesi olan “Pinkville”in külleri üzerinde doğdu. Stone o filmi çekebilseydi Amerikalılar’ın Vietnam’da yaptığı My Lai katliamını anlatacaktı. Ancak 2007 Noel’ine kadar finansör bir türlü bulunamadı. Daha önce “Wall Street” (1987) adlı filmde beraber çalışmış olan Oliver Stone ile senaryo yazarı Stanley Weiser, bir yandan “Pinkville” için finansör ararken bir yandan da Bush üzerine bir film geliştirmek için çalışmalarını sürdürmüşlerdi. Sonra “Pinkville” için finansör bulunamayacağı kesinleşince tüm dikkatlerini “W”nin senaryosuna verdiler.

Oliver Stone’un bu konudaki yorumu şöyle: “Bush’u anlatan bir filmi hemen şu an yapmadığımız takdirde bir daha uzun süre yapılmayacağını düşündüm. Özellikle tarihin bu döneminde bu konu henüz raf ömrü dolmamış taze meyve gibiyken ve tüm dikkatler Bush’a yönelmişken seçimlerden önce böyle bir filmi yapabilmemiz için hala şans vardı.”

Konu üzerindeki araştırmayı derinleştiren Oliver Stone ile Stanley Weiser, anlatılacak öyküyü üç parçaya böldüler ve aralara birtakım kurgusal unsurlar da katarak çalışmalarını sürdürdüler.
Oliver Stone’un üç parçalı yaklaşım konusundaki yorumu şöyle: “Amacımızı asla gizlemedik. Gerçeğe daima sadık kaldık ama bazı bölümleri sıkıştırıp dramatize ettik. Filmin birinci bölümünde genç, isyankar ruhlu ve tüm girişimlerinde başarısız olan bir adamın kökleri vardır.

40 yaşına gelinceye kadar böyle devam eder. İkinci bölümde Evangelizme geçişini görürüz. Bu dönüşüm onun tüm kişisel alışkanlıklarını değiştirmiş, özellikle alkole karşı güçlü irade kazanmasını sağlamıştır. Beyzbol takımı sahibi olur, iki dönem Teksas valiliği yapar. Bu dönemde iki partiye de (Cumhuriyetçilere ve Demokratlara) sıcak bakan bir görüntü çizer. Sonuç bölümünü oluşturan üçüncü bölümde ise, Bush’un başkanlık dönemini anlattık. Ancak sekiz yıllık başkanlık süresinin hepsini anlatmak yerine başlangıç dönemi üzerinde odaklandık. Sözünü ettiğim bu dönem, 2001 yılı Ekim ayı ile 2003 Mart ayı arasındaki hayati önem taşıyan ve Bush’un sonunda Irak’a savaş açtığı dönemdir.”

Hiç yorum yok: