Aşkzede - Judd Apatow, Jason Segel

Derinden sevme kapasitesi, çılgınca aşık olma isteği, insanoğlunun en temel ihtiyaçlarıdır. Aşık olmak güzel olmasına güzeldir de, kalplerimizin acılarla dolmasına yol açtığı gibi bu acıların üstüne bir de ayrılık olduğunda içinden çıkılmaz üzüntüler yaşarız. Ancak ruhumuzun en karanlık köşelerinde bile herşeye rağmen bir tutam komedi olduğunu da unutmayalım.

Judd Apatow ile Jason Segel, kara mizah adı verilen olgunun vazgeçilmez tadının hep farkındaydılar. İkisinin beraber ilk çalışması 1999 yılında Apatow’un yarattığı televizyon klasiği “Freaks and Geeks”te gerçekleşmiş, Segel o dizide 80’li yılların kafası karışık lise öğrencisi Nick rolünde oynamıştı. Sonra 2001 yılında Apatow’un kısa ömürlü olan ama eleştirmenlerin beğenisini kazanan “Undeclared” adlı televizyon şovunda bir kez daha işbirliği yaptılar. 2007 yılında ise yapımcı Shauna Robertson ile birlikte gişe rekortmeni “Knocked Up”a imza attılar.

Jason Segel’in aklında birkaç yıldır Apatow ile tartışmakta olduğu ilginç bir fikir vardı. Romantik erkeklerin ruhunu iyice ezdikten sonra onları terk ederek hayatlarını karartan bir kadının yol açtığı büyük gönül yaralarını konu alan bir komedinin senaryosunu yazıp başrolünde oynamak istiyordu. Komedi boyutunun sadece çiftlerin beraber yaşadığı anlarda değil, o ilişkinin kaçınılmaz sonlanmasından sonrasında meydana gelen kötü olaylarda da bulunabileceğine inanıyordu. Segel’in elinde o kadar çok materyal vardı ki, başlangıçta 2.000 sayfa yazdığı senaryo taslağını istemeye istemeye 120’ye indirmek zorunda kalmıştı.

Segel bu fikrini Apatow’a anlattığında ünlü yapımcının hoşuna gitti. İlk kez senaryo yazarlığını deneyen Segel’e yönlendirmeler yaparak elindeki taslağı kapsamlı bir senaryoya dönüştürmesine rehberlik etti.

Judd Apatow, Segel’in yazdığı senaryoyla ilgili şu yorumu yapıyor: “Elime bitmiş bir senaryo tutuşturup, düşüncelerimi sorunca çok şaşırdım. Jason bir ara ortadan kaybolup Hawaii’ye gitmişti. Oraya aslında senaryosunu yazmak için gittiğini anladım. Segel’in senaryosunun çok iyi olması karşısında herkes şok oldu diyebilirim. Delicesine aşık olmak, kıskançlık ve çılgınlık üzerine eğlenceli bir senaryoydu.”

Judd Apatow’un “The 40-Year-Old Virgin”, “Knocked Up” ve “Superbad” gibi hit filmlerde işbirliği yaptığı yapımcı ortağı Shauna Robertson da, çiçeği burnunda senaryo yazarı Jason Segel’in yapıtından aynı derecede etkilenmişti. Ünlü yapımcı düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor:

“Jason’un verimli bir yazar olduğunu düşünüyorum. Yazdığı senaryo hepimizi heyecanlandırdı. Hayatında ilk kez senaryo yazmayı denemiş olmasına rağmen yıllardır bu işi yapanlar kadar ilginç ve sürükleyici bir yapıt ortaya koymayı başardı.”

Segel’in senaryosunu yazdığı sıralarda Apatow’un “Fun With Dick and Jane” adlı filmde işbirliği yaptığı yazım ortağı Nicholas Stoller da, ilk yönetmenlik sınavına soyunacağı iyi bir senaryo arayışındaydı. “Forgetting Sarah Marshall”ın senaryosunun bir kopyası eline geçtiğinde üzerinde o kadar beğendi ki, Segel ile beraber 1,5 yıl boyunca üzerinde çalışmaya karar verdi. Sonrasında kafa kafaya vererek çalışmaya başlayan Nick Stoller – Jason Segel ikilisi, kadının erkeği terk etmeye karar verdiği ve erkeğin kadını her konuda suçladığı bir konu geliştirdiler.

Judd Apatow bu konuda şöyle bir yorum getiriyor: “Nick ile Jason’un mizah anlayışı birbirine çok benziyordu. Her ikisi de geçmişte kadınlar tarafından terk edilerek mahvedildiği için bu durum işlerine yaradı. Aradıkları esin kaynağını terk edilme duygusunda buldular. Aslında filmin setinde çalışan hemen herkes bu duyguyu yakından tanıyordu. Yüreğinde aşk acısı olan herkes materyali çok iyi anladı.”

Jason Segel ise gülerek şu yorumu yapıyor: “Sonuçta kötü giden ilişkilerimizden kaynaklanan şeytanlarımızı salıvermemiz için Universal bize milyonlarca dolar verdi.”

Hiç yorum yok: