The Express Filmi, Dennis Quaid, Rob Brown, Omar Benson Miller, Clancy Brown

The Express

Türü Drama
Yönetmen Gary Fleder
Oyuncular Dennis Quaid, Rob Brown, Omar Benson Miller, Clancy Brown
Senaryo Charles Leavitt (Robert Gallagher’ın “The Elmira Express” adlı kitabından uyarlama)
Yapımcı John Davis
Gösterim Tarihi 3 Ekim 2008
Stüdyo Universal Pictures

Gerçek bir öyküye dayanan “The Express”te Heisman Kupası’nı kazanan ilk siyah olan Amerikan futbolu kahramanı Ernie Davis’in (Rob Brown) olağanüstü yaşamı anlatılır. Ernie Davis’in siyahların eşitliği için ve saygı görmesi için verdiği mücadele, Amerikan spor tarihinin görünümünü değiştirirken yaşam öyküsü yeni kuşaklar için esin kaynağı olmuştu.

Pennsylvania eyaletindeki küçük bir madenci kasabasında yoksulluk içinde dünyaya gelen Ernie Davis, Amerikan futbolu tarihinin en büyük oyuncularından birisi oluncaya kadar çok çeşitli engelleri aşmak zorunda kaldı. Syracuse kökenli efsanevi koçu Ben Schwartzwalder’ın (Dennis Quaid) rehberliğinde kahramana dönüşürken Jim Brown’ın o güne kadarki başarılarını gölgede bıraktı ve bugüne kadar kalıcı olan rekorlara imza attı.

Emektar koç Schwartzwalder, ulusal şampiyonalarla ilgili belirli bir vizyonu olan, Amerikan futbolu dünyasında işlerin nasıl yürüdüğü konusunda katı fikirlere sahip bir Güneyliydi. Bu yüzden kimi zaman Davis ile çatışsa bile futbol konusunda bildiği herşeyi ona öğretti. Buna karşılık Davis de zaferin gerçek anlamını öğrenmesi için ona yardımcı oldu.

60’lı yıllarda hızla büyüyen insan hakları hareketi, ülkeyi bölerken Davis elde ettiği başarılarla sembol haline geldi. Başkalarının önyargılarına teslim olmayı asla kabul etmeyerek tüm hedeflerine ulaştı. Birçok erkeğin çökmesine sebep olabilecek zorlukla yüzyüze gelinceye kadar böyle sürdü. Sonrasında spor sahaları içinde ve dışındaki engelleri kaldırmayı hedefleyen harekete esin kaynağı olmak için kuşaklar arası toleransı öğreten siyah öncülerin saflarına katıldı.

Hiç yorum yok: