“Red Cliff” Asya’da gösterime çıkmaya hazır

“Red Cliff” Asya’da gösterime çıkmaya hazır…

Asya’nın gelmiş geçmiş en büyük prodüksiyonu “Red Cliff”i sinema salonlarına getirmek, son derece zahmetli mücadelelere sahne oldu ama harcanan emeklere değdi.
Çin edebiyatı klasiklerinden “Romance of the Three Kingdoms”tan uyarlanan “Red Cliff”in uzunluğu dört saati buluyor. Asya ülkelerinde iki bölüm halinde gösterilecek olan filmin birinci bölümünün Çin, Hong Kong, Tayvan ve Güney Kore’deki gösterimi bu hafta başlıyor. Malezya’da 17 Temmuz’da gösterilecek. Japonya gösterimi ise Kasım ayında…

Asya dışındaki izleyiciler ise uzunluğu 2,5 saat olması beklenen tek bir film izleyecekler. Bu ülkelerdeki gösterimin Ocak ayında Asya’daki ikinci bölümün gösterimiyle aynı anda başlaması planlandı.

Bir ortak prodüksiyon olan “Red Cliff”in yapımına dört ülke katıldı. Bunlar sırasıyla Çin’den China Film Group, Güney Kore’den Showbox Entertainment, Tayvan’dan CMC Entertainment ve Japonya’dan Avex Entertainment…

Yönetmen John Woo, Hollywood’da geçirdiği yıllardan sonra bu filmin Asya’ya muhteşem dönüşünün simgesi olacağını umuyor. Ancak 80 milyon dolar bütçeli projeye finans sağlayanlar, işi şansa bırakmamaya kararlı olmalı ki, Asya kıtasındaki izleyicinin kalbini kazanmak için olağanüstü bir promosyon kampanyası düzenlediler.

“Red Cliff”in konusu M.S. 208 yılında Çin’de Han hanedanının hüküm sürdüğü dönemde geçiyor ve o dönemde ülkeye hükmeden üç farklı hanedan arasındaki savaşları anlatıyor.

Kötü hava koşullarına çekimler sırasında bir dublörün ölümü gibi trajediler eklenince filmin prodüksiyonu tehlikeye girmişti. Ancak yapımcıların yaşadığı tüm zorluğa rağmen mutlu günler onları bekliyordu. Sonunda “Red Cliff”in Asya versiyonunun sadece birinci bölümü değil, Ocak 2009’da gösterime girecek ikinci bölümü de gösterime hazır hale getirildi.

“Red Cliff”in başrollerini paylaşan Tony Leung, Takeshi Kaneshiro, Zhang Fengyi, Chang Chen ve Lin Chiling gibi oyuncuların yanısıra yönetmen John Woo ve yapımcı Terence Chang, filmin Asya ülkelerindeki başarısını garantilemek amacıyla Asya başkentlerini karış karış dolaşarak tanıtım yaptılar.

Hong Kong’da düzenlenen bir basın toplantısına katılan yönetmen John Woo, “Bu filmi 20 yıldan beri hep yapmak istemiştim. James Wong Jim daha 1986 yılında savaş üzerine bir film yapmamı teklif etmişti ama finansal problemler yüzünden gerçekleşemedi. Wong’un ölümünden sonra böyle bir filmi yapmak için şiddetli bir istek hissettim” dedi.

Filmin yapımcıları deprem bölgesinde

Promosyon çalışması kapsamında düzenlenen galaların ilk durağı Kore’de 26 Haziran’da gerçekleşti. İkincisi ise Hong Kong’da 30 Haziran’da yapıldı. Bu iki galanın ardından Çin’e geçilerek başkent Pekin’de iki başarılı gala düzenlendi.
“Red Cliff”in bir sonraki durağı Çin’deki deprem bölgesi oldu. Bu bölgede Wu Hou tapınağında özel gösterim düzenlendi. M.Ö. 223 yılında inşa edilen bu tapınakta, filmde adı geçen birçok karakterin anıt mezarları yer alıyordu.

Yapımcılar ayrıca “Red Cliff”in gösterimi sayesinde dikkatlerin Sichuan bölgesine çekilmesini sağladılar. Sichuan bölgesinde meydana gelen 12 Mayıs depreminde 90.000’den fazla insan ölmüş veya kaybolmuştu.

Yönetmen John Woo ayrıca depremde görev yaparak kurtarma çalışmalarına katılan 100 doktor, hemşire, asker, gönüllü ve gazeteciden galaya katılmalarını rica etti ve kırmızı halıdan geçiş yapmalarını sağladı.

“Red Cliff”in Çin’deki galaları daha sonra Şanghay, Guangzhou ve Shanzhen’de devam etti. Ardından Tayvan’ın başkenti Taipei’de ve Malezya’nın başkenti Kuala Lumpur’da da galalar düzenlendi.

Asyalı izleyiciler galalar sırasında John Woo’ya büyük ilgi gösterdiler. Hong Kong kökenli olan yönetmen, “Face/Off” ve “Mission: Impossible II” gibi filmlerle Hollywood’da isim yapmak için ülkesinden ayrılmış, uzun yıllar geri dönmemişti.

Hiç yorum yok: