Mamma Mia’nın Müzikleri

Lay All Your Love on Me: Mamma Mia’nın Müzikleri

Oyuncu kadrosu ve kamera arkası ekiplerinin belirlenmesinden sonra artık tam donanımlı bir stüdyoda çalışmaya başlama zamanıydı. Stüdyo çekimlerinden sonra her an herşeyin olabileceği egzotik bir Yunan adasına gidilerek hem tatil yapılacak, hem de film çekilecekti.

“Mamma Mia!”nın tiyatro sahnelerinden geniş ekrana sıçramasının, oyuncular açısından hiç de kolay olmayacağı belliydi. Çünkü Andersson filmde görev alan her oyuncunun kendi şarkısını kendisinin yorumlamasını istiyordu. “Mamma Mia!”nın kadrosuna 1999 yılında katılan müzikal yönetmeni Martin Lowe da aynı düşüncedeydi. Çıtalar yükseltilmişti ve oyuncuların aynı zamanda şarkıları da söylemesi ön şart olarak ortaya konulmuştu. Bu da olağanüstü beceri gerektiriyordu.

Lowe ile Andersson’un getirdiği yaklaşım oyuncu kadrosundan da onay gördü. Filmin ana oyuncu kadrosuyla beraber çalışan Lowe, stüdyo kayıtlarına girmeden önce özgüvenlerinin yerine gelmesini sağladı. En iyi performansı almak için farklı ses kayıt opsiyonlarının avantajından yararlandı. Bazı şarkılarda önceden kayıt tekniğini kullanarak aktörlerin dudak senkronizasyonu sağlaması tekniğini uyguladı. Bazı şarkılar ise aktörler tarafından canlı performansla yorumlandı.

Prodüksiyon Amiri Murk Huffam süreci şu sözlerle değerlendiriyor: “Müzikal yaparken geleneksel olarak önce kayıt yapılır, sonra aktörlerin şarkı söylüyormuş taklidi yapması istenir. Bizim elimizde çok ünlü aktörler olduğu için daha çok sayıda canlı performans verme şansını getirdiler. Canlı performans seçeneğini de açık tutarak iki yöntemle de çalıştık. Daha büyük kapsamlı dans şarkılarında playback kullanırken daha kişisel şarkılarda canlı performans tekniği uyguladık.”

Bu süreç, tüm oyuncu kadrosu için de canlandırıcı bir süreç oldu. Oyuncuların sergilediği performans karşısında şapka çıkardıklarını söyleyen yapımcı Rita Wilson, “Mamma Mia”nın müzikal altyapısını oluşturan ABBA şarkıları konusunda şunları söylüyor:

“ABBA grubunun oldukça kompleks bir müziği vardır. Şarkıların söylenmesi zordur. Hepsi son derece melodiktir ve çok güzel armoniye sahiptir. Bu nedenle dinleyicisini yormaz. Her şarkıda coşku vardır. Dinlerken kimi zaman başınız döner, kimi zaman kendinizi tatlı kaçık, genç ve biraz da sarhoş gibi hissedersiniz. Bunların hepsi ustaca harmanlanmış kompleks melodilerden kaynaklanır.”

Hiç yorum yok: