W, Josh Brolin, Elizabeth Banks, James Cromwell, Ellen Burstyn

W

Yönetmen: Oliver Stone
Oyuncular: Josh Brolin, Elizabeth Banks, James Cromwell, Ellen Burstyn, Thandie Newton, Richard Dreyfuss, Scott Glenn
Senaryo: Stanley Weiser, Oliver Stone
Yapımcılar: Moritz Borman, Jon Kilik, Bill Block, Oliver Stone
Stüdyo: Lionsgate Pictures
Gösterim Tarihi: 17 Ekim 2008



Yönetmenliğini Oliver Stone’un üstlendiği filmde, ABD Başkanı George W. Bush’un yaşamı ve başkanlık süreci anlatılıyor. George W. Bush rolünde Josh Brolin’in kamera karşısına geçtiği filmin çekimlerine 12 Mayıs 2008 tarihinde Louisiana eyaletinde başlandı. Gösterim tarihi ise, ABD’deki başkanlık seçimleri öncesinde 17 Ekim 2008 olarak belirlendi.

Yönetmen Oliver Stone aslında ABD ordusunun Vietnam’daki My Lai Katliamı ile ilgili olarak yaptığı soruşturmayı konu alan “Pinkville” adlı bir filmi yönetecekti. Ancak senaryo yazarlarının grevi ve başrolde oynayacak olan Bruce Willis’in çekimlere kısa süre kala çekilmesi üzerine “Pinkville” projesi iptal edildi.

Oliver Stone bunun üzerine ABD Başkanı George W. Bush’un yaşamı ve başkanlık dönemini konu alan bir film üzerine odaklandı. Elinde Stanley Weiser’ın senaryo yazarları grevinden önce yazdığı bir senaryo taslağı vardı. Daha önce Stone ile birlikte “Wall Street”in de (1987) senaryosunu yazan Stanley Weiser ile birlikte araştırmaya başlayarak Bush üzerine yazılmış olan 17 kitap okudular.

Weiser ile bazı diyaloglar üzerinde düşünüp taşındıklarını kabul eden Oliver Stone, “Eldeki tüm verileri ve sahnelerin ruhunu alıp, o dönemde olduğunu düşündüğümüz olayları doğrulayacak şekle getirdik” diyor.

“W” filminin finansmanı bazı Çinli, Alman ve Avustralyalı fonların katılımıyla bağımsız olarak sağlandı. Filmin dağıtımını Lionsgate’in yapacağı şeklinde bazı söylentiler var.

Yönetmen Oliver Stone, Bush yönetiminin 2003 yılında Irak’ı işgal kararını eleştirerek karşı çıkmıştı. Ancak filmi bir “Bush karşıtı polemik” şeklinde yapmayacağını söylüyor. Tarz olarak hedefinin 2006 yılında çekilen “The Queen” çizgisinde olacağını, Bush’un hayatındaki en önemli olayların izini süren bir film yapmak istediğini belirtiyor.

1995 yapımı “Nixon” filmine benzer bir yaklaşım sergileyeceğini ifade eden Oliver Stone, “Olayların perde arkasını irdeleyen, görünen yüzeyin altında ne olduğunu hissetmeye çalışan” bir film olacak. Eğer ‘Nixon’ filmini bir senfoniye benzetirsek, Bush’un hayatını anlattığımız film, çok karanlık tonları olmayan oda orkestrasına benzeyecek” diyor.

Çekimlerine 12 Mayıs 2008 tarihinde Louisiana eyaletine bağlı Shreveport’ta başlanan ve 20 Haziran 2008’de tamamlanan filmin ismi başlangıçta “Bush” şeklindeydi. Ancak sonradan ismi değiştirilerek “W” yapıldı. 17 Ekim 2008 tarihinde gösterime girecek “W”nin yapımcıları, filmin televizyondaki reklam spotlarını Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain’in bu sonbahardaki reklamlarının karşısında yayınlamayı planlıyorlar.

New York Post gazetesinde 13 Mayıs 2008’de Cindy Adams imzasıyla çıkan bir yazıda senaryodan alıntılar yayınlandı ve şöyle bir yorum yapıldı: “Bush taraftarları bu filmden nefret edecek. Bush’tan nefret edenler çok sevecek”

“W”nin yapısı hakkında bilgi veren Oliver Stone, filmin üç perdeden oluşan bir yapım olacağını, birinci perdede Bush’un gençliğinden başlanacağını; ikinci perdede dönüşümünün (transformasyonunun) izleneceğini ve kendisi gibi ABD Başkanı olan babasının gölgesinden çıkarak ülkenin en güçlü konumuna gelişinin anlatılacağını; üçüncü ve son perdede ise Irak’ı işgaline yer verileceğini açıkladı.

Oliver Stone’un yaptığı açıklamaya göre, filmin tonlaması da “Network”, “Dr. Strangelove” ve “How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb” gibi filmlerin çizgisinde olacak. Yönetmen ayrıca filmin trajik komedi ile politik drama arasında bir çizgide gelişeceğini, kesinlikle bir parodi olmayacağını söyledi.

George W. Bush rolünde Josh Brolin…

George W. Bush rolünde oynayan Josh Brolin, başkanın Teksas eyaletine özgü yerel şivesi üzerinde aylarca çalıştı. Teksas’taki otelleri arayarak, rezervasyon masası görevlileriyle konuştu ve onların şivesini anlamaya çalıştı. Kaliforniyalı aktör ayrıca Bush’un yürüme tarzını iyice anlamak için Bush videoları seyretti.

Josh Brolin’in bu konudaki yorumu şöyle: “Bush’un yürüme biçiminin yıllar içerisinde değiştiğini gördüm. 30’lu yaşlarındayken yürüyüşü başkaydı, yabancı ülkelere gittiğinde başkaydı. Ayrıca 11 Eylül öncesinde ve sonrasında yine başkaydı. İnsanlar duygularını vücutlarında saklarlar. Bundan hiç kimse kaçamaz. Özellikle de Bush…”

Filmde ABD’nin First Lady’si Laura Bush rolünde kamera karşısına geçen Elizabeth Banks ise, çok uğraştığı halde Laura Bush ile ilgili belirli bir izlenim edinemediğini belirterek şöyle konuştu: “Sadece onun ses tonunu, sakinliğini ve saç stilini öne çıkartmaya çalıştım.”

Filmin diğer rollerinde şu oyuncular yer aldı:
Condoleezza Rice rolünde Thandie Newton
İngiltere Başbakanı Tony Blair rolünde Ioan Gruffudd
Dick Cheney rolünde Richard Dreyfuss
George H.W. Bush (Baba Bush) rolünde James Cromwell
Donald Rumsfeld rolünde Scott Glenn
Barbara Bush (Anne Bush) rolünde Ellen Burstyn
Donald Evans rolünde Noah Wyle
Colin Powell rolünde Jeffrey Wright
Ari Fleischer rolünde Rob Corddry
Karl Rove rolünde Toby Jones
Susie Evans rolünde Jennifer Spies

Hiç yorum yok: