Our Last Summer: “Mamma Mia”nın Çekimleri

Our Last Summer: “Mamma Mia”nın Çekimleri

Birkaç haftalık müzik ve ses kayıt süreci, altı haftalık kostüm hazırlama çalışması, makyaj testleri ve dans provalarından sonra “Mamma Mia”nın çekimlerine yeniden donatılmış Pinewood Stüdyolarının 007 sahnesinde 2007 Haziran ayında başlandı. Tasarım çalışması ünlü prodüksiyon tasarımcısı Maria Djurkovic tarafından hayata geçirilen görkemli sette film yapımcıları start verdiler. Hepsinin tek amacı vardı: Craymer, Lloyd ve Johnson’un sahnedeki başarısına filmde de ulaşmak…

Senaryoyu çıkış noktası olarak gördüğünü ama sahne şovuna çok fazla yaslanmadığını belirten Maria Djurkovic, setleri hazırlarken nasıl bir yaklaşımdan yola çıktığını şu sözlerle açıklıyor:

“Uyguladığım tasarımlar sahne şovundan farklıydı. Sahnede daha fantastik ortamlar yaratabilirsiniz ama filmlerdeki müzikal dünyanın daha inandırıcı olması gerekir. Film yaparken belirli oranda teatrik düzey yakalanması gerektiği için benim de inandırıcı bir dünya yaratmam gerekiyordu.”

Djurkovic’i son derece zor bir görev bekliyordu. Stüdyo ortamında mini köy kurarken, Yunan adasında yapılacak çekimlerdeki görüntülerle stüdyoda kurduğu köyün bütünlüğünü inandırıcı şekilde sağlamak zorundaydı. Ancak karşısına çıkacak her zorluğu aşmaya hazırdı.

Yapımcı Goetzman yapılan çalışmayı şu sözlerle açıklıyor: “Bir sahne oyununu filme uyarlamanın en önemli parçası tasarımdır. Sahne setini film deneyimine çevirmenin bir çaresini bulmak zorundaydık. Maria’nın fantastik iş çıkarttığını düşünüyorum. Umarım izleyiciler de, bu filmdeki doğal ve aynı zamanda stilize geçiş deneyiminden keyif alacaklardır.”

Pinewood Stüdyolarındaki dokuz haftalık çekimlerin ardından prodüksiyon ekipleri Yunanistan’a hareket ettiler. Yunanistan çekimlerinin ilk durağında Skiathos adası vardı. Buradaki beş günlük çekimlerden sonra iki haftalığına Skopelos’a geçildi. Son olarak da beş gün süreyle ana karadaki Damouhari’de çalışma yapıldı. Daha projeye yeşil ışık yakılmasından önceki günlerde 21 Yunan adasında yoğun bir araştırma gezisi yapılmış, çekim mekanları tek tek belirlenmişti.

17 yaşındayken Yunanistan’ın hemen her köşesini sırt çantasıyla dolaştığı için bölgeyi iyi tanıyan yönetmen Phyllida Lloyd, oralarda yapacağı mekan çekimlerinde karşısına çıkacak zorlukların farkındaydı. Adaları bir cennet gibi gördüğünü söyleyen Phyllida Lloyd, “Yunan adaları cennet olmasına cennettir ama oraya giderken en iyi yapılmış planları bile terk etmeye hazırlıklı olmalısınız. 17 yaşımda ilk gidişimde o mekanlara aşık olmuştum ama hiç beklemediğim anlarda başıma büyük zorluklar geldi. Bu yüzden Yunan adalarına giderken herşeye kesinlikle hazırlıklı olmalısınız” diyor.

“Mamma Mia!”nın Yunanistan çekimleri, Ege Denizi’nin kuzeybatı köşesinde yer alan Sporades adalar grubuna bağlı Skiathos adasında gerçekleştirildi. Burada, filmin üç erkek karakteri olan Sam, Bill ve Harry’nin hayali Kalokairi adasına ilk girişi yaptığı eski liman çekimleriyle Rosie ile Tanya’nın feribota bindiği sahneler çekildi. Adalar grubunun en küçük ama en gelişmiş adası olan Skiathos, ayrıca altın kumlu plajlarıyla da filme çok güzel manzaralar sundu.

Yine aynı adalar grubunda yer alan Skopelos adası da bugüne kadar birçok Yunan filminin çekimlerine ev sahipliği yapmıştı. Mavi-yeşil deniziyle “Mamma Mia!” projesini de konuk eden bu adada, Tanya karakterinin yorumladığı “Does Your Mother Know”; Sophie ve Sky’ın serenadlar yaptığı “Lay All Your Love on Me”ve Sophie ile Sky’in adaya veda ettiği “I Have a Dream” şarkıları çekildi.

Ayrıca Pinewood’da stüdyo ortamında çekilen sahneler, sinema büyüsü / hilesi kullanılmak suretiyle Yunanistan’daki gerçek mekan sahneleriyle kesintisiz şekilde birleştirildi. Bunun bir örneği “Dancing Queen” şarkısında uygulandı. Donna’nın yatak odasında başlayan “Dancing Queen” şarkısı, evin avlusunda devam ederken bu bölümler Pinewood’da çekildi. Villa Donna otelinin dış kısmına geçildiğinde ise Yunanistan’da çekilen gerçek mekan görüntüleri kullanıldı.

14 haftalık çekimlerden sonra yeniden Pinewood’a dönen prodüksiyon ekipleri filmin son sahnesini çekmeye başladılar. Bu sahnede “Waterloo” ve “Dancing Queen” şarkıları vardı. “Mamma Mia!”nın çekimlerinin tamamlanmasının en uygun yolu bu iki şarkıyı en sona bırakmaktı.

Meryl Streep’e filmdeki rolüyle ilgili düşüncesi sorulduğunda öykünün kendisini derinden etkilediğini belirterek şunları söylüyor: “İzleyicinin ‘Mamma Mia’dan çok şey almasını istiyorum. Bu filmde geçmişin hataları, büyük pişmanlıklar, hayaller, umutlar ve mutluluklar var. Bu duyguların hepsi ve daha fazlası ‘Mamma Mia’da bizi bekliyorlar.2
Pierce Brosnan ise ABBA şarkılarının popülaretisine ve çok çeşitli kuşakları etkilemiş olmasına dikkat çekerek şu yorumu yapıyor: “Herkesin kendine göre bir ABBA şarkısı vardır. Herkes ABBA’yı dinlemiş, ABBA şarkılarıyla dans etmiş, ABBA şarkısı söylemiştir. Dünyanın her köşesindeki insanlar ABBA şarkılarını severler ve kalplerinde bu şarkılar için bir yer mutlaka vardır.”

“Mamma Mia!” ile ilgili son sözleri, filme imzasını atan üç kadından dinleyelim. “Mamma Mia!” ile ilgili son sözleri, filme imzasını atan üç kadından dinleyelim. Yapımcı Judy Craymer, senaryo yazarı Catherine Johnson ve yönetmen Phyllida Lloyd, projeyle ilgili umutlarını şu sözlerle dile getiriyorlar:
Yapımcı Judy Craymer: “Müzik dünyasına damgasını vuran ABBA’yı çok farklı bir deneyim olarak yeniden hayata geçirdik. ABBA şarkılarında dünyanın her köşesindeki insanların kolayca bağlantı kurabileceği kolay anlaşılır, evrensel içerikli şarkı sözleri vardır.”

Senaryo yazarı Catherine Johnson: “Karakterler değişmediği halde onları çok daha iyi hale getirdik. Mamma Mia! Görkemi ile şarkıları şimdi daha büyük… Olayların yaşandığı gerçek yerde, Yunan adasındayız ve yöre insanının yaşadığı hayatı yaşıyoruz.”

Yönetmen Phyllida Lloyd: “Bu öykü tam bir peri masalıdır. Kimlikler üzerine, kayıp ebeveyenler üzerine, kayıp çocuklar üzerine temel konulara dokunur. Kesinlikle destansı bir öyküdür.”

Hiç yorum yok: