O’Connell Ailesinin Muhteşem Dönüşü

Macera Uzakdoğu’ya Taşınıyor: O’Connell Ailesinin Muhteşem Dönüşü

“The Fast and the Furious” ve “xXx” gibi büyük ölçekli aksiyon filmleriyle tanınan yönetmen Rob Cohen’in bir zamanlar antropoloji öğrenimi aldığını çoğu sinemasever bilmez. Hollywood’a gelmeden önce Asya’da yaşadığını bilenlerin sayısı da çok azdır. Bu yüzden “The Mummy – Mumya” serisinin Uzakdoğu’da geçen yeni bölümünü yönetmesi için teklif aldığında iki sebepten dolayı hemen kabul etti. Konusu Çin’de geçen ve antropolojiden yola çıkan büyük ölçekli bir film çekerek en büyük iki arzusunu yerine getirmiş olacaktı.

Rob Cohen bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle ifade ediyor: “Çin kültürüne ve bu ülkenin 5.000 yıllık tarihine karşı derin bir sevgim var. Lisede okurken annem hobi olarak Çin usulü suluboya tablolar yapmaya başlamıştı. İşte o günden beri hayallerimde Çin’in çok önemli yeri oldu. Çin hakkında okumadığım kitap kalmadı diyebilirim. Özellikle bu ülkeye hükmeden hanedanlıklar ilgimi çekiyordu. Ayrıca Magellan’dan çok önceleri dev “hazine gemileriyle” Endonezya, Hindistan ve Afrika’yı keşfeden Tang ve Ming gibi Çinli kaşiflere ilgi duyuyordum. Kimbilir belki onlar Kristof Kolomb’dan bile daha önce Amerika’ya ulaşmışlardı.”

Yeni “Mumya” filminin Alfred Gough ve Miles Millar tarafından kaleme alınan senaryosunu okuduğunda en çok O’Connell ailesini çevreleyen mizah ve epik macera boyutu ilgisini çekti. Böyle bir proje sayesinde Çin hakkında bugüne kadar yapmış olduğu çalışmaların hakkını vereceğine inanıyordu.

Tam bir tarih tutkunu olduğunu söyleyen yönetmen bu konuda şu yorumu yapıyor: “Bu projeye başlamadan önce de Çin kültürü hakkında çok fazla kitap okumuştum. ‘Dragon: The Bruce Lee Story’ adlı filmi ve Birleşik Amerika’ya göç eden iki Çinli kardeşin hayatını anlatan ‘Vanishing Son’ adlı mini diziyi yönettiğimden beri bu kültürü severim.”

Öte yandan 1999 yılında “The Mummy – Mumya” ve 2001 yılında “The Mummy Returns – Mumya Dönüyor” ile büyük başarı kazanan yapımcılar da “Mumya” serisi için yepyeni bir çıkış noktası arıyorlardı. ile ilgili olasılıkların hepsini tükettiklerine inandıkları için diziye farklı bir soluk getirecek bir yönetmen arayışına girmişlerdi.

İlk iki “Mumya”yı yöneten, üçüncüsünde yapımcı olarak görev yapan Stephen Sommers, hangi yaklaşımdan yola çıktıklarını şu sözlerle açıklıyor:

“O’Connell ailesini Afrika’dan çıkararak maceralarını Asya kıtasına taşıyacak bir farklılık getirmek istiyorduk. Romantik boyut da taşıyan macera filmlerinin egzotik dünyalarda geçmesi halinde her zaman başarıya ulaşacağına inanıyorum. İnsanlar egzotik ortamda geçen macera filmlerine bayılıyorlar. ‘Mumya’ serisini Mısır’dan çıkarıp Asya’ya taşımamızın sebebi de buydu.”

“The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor”, iki ünlü yapımcı James Jacks ile Sean Daniel’in üçüncü işbirliği oldu. Yeni bölümde onlara yapımcı olarak Bob Ducsay ile Stephen Sommers da katıldı. Bu dörtlünün işbirliği “Mumya” serisinin ilk iki bölümünde başlamış; Stephen Sommers ilk iki bölümün yönetmenliğini üstlenirken Ducsay de kurgu editörü ve prodüksiyon amiri olarak görev yapmıştı.

Yapımcı Bob Ducsay’ın “Mumya” serisinin yeni bölümüyle ilgili yorumu şöyle: “Yeni filmimizde Çin’deki Terracotta Savaşçıları’nı kullanma fikri yıllar önce aklımıza gelmişti. İzleyicinin ilk iki filmde çok sevdiği karakterlerimizin yeni macerasında Terracotta Savaşçıları’nın harika bir katalizör olabileceğini düşündük.”

Bu noktada sözü devralan Rob Cohen ise şunları söylüyor: “Çin’in Xi’an bölgesindeki Terracotta Savaşçıları fikri bana çok cazip geldi. Çin’in, birisi M.Ö. 200, diğeri 1946 olmak üzere iki farklı döneminin gerçek tarihini keşfe çıkacak, üstelik bunu bol miktarda mizah unsuru katarak eğlenceli şekilde yapacaktık. ‘Mumya’ serisinde Steven Sommers’ın yarattığı harika karakterleri kullanmak eşi bulunmaz bir fırsattı. ‘Mumya’ serisindeki tüm unsurlar harikaydı ama ben konuyu Mısır’dan alıp Asya kıtasına götürerek yepyeni bir istikamete yönlendirmek istiyordum.

Kahramanlarımız için yepyeni bir macera olacaktı. Görkemli, rengarenk ve tamamen Asya usulü bir macera…”

Filmin yapımcılarından Sean Daniel ise, diziye neden döndüğünü açıklarken “Mumya” serisinin kendisi için bir çocukluk tutkusu olduğunu belirterek şöyle konuşuyor:
“Çocukken ‘Mumya’nın Boris Karloff versiyonunu izlemeye bayılıyordum. Sadece onu değil, sonraki yıllarda çekilmiş ne kadar ‘Mumya’ filmi varsa izledim. O dönemin ünlü dergisi ‘Famous Monsters of Filmland’den mumya resimleri keserek odamın duvarına yapıştırdığımı hatırlıyorum. Universal’de çalışmaya başladığımda mutlaka bir mumya filmi yapmamız gerektiğini her fırsatta söyledim. Universal yöneticileri de en az benim kadar sevgi duyduğu için ‘Mumya’ serisi ortaya çıktı.”

Yapımcı James Jacks de şunları ekliyor: “Son 10 yıllık dönemde hepimiz O’Connell ailesinin bir parçası gibi olduk. Maceraperest çiftimiz Rick ve Evy’nin bu sevgilerini biricik oğulları Alex’e de geçirmesi hepimizi gururlandırdı. Kendi çocuğumuzun büyüyüp olgunlaşmasını görmek gibiydi.”

Hiç yorum yok: