Dancing Queen: Filmin Koreografileri

Dancing Queen: Filmin Koreografileri

“Mamma Mia!” şovlarının koreografisini en baştan beri yapan Anthony Van Laast’ın uzun metrajlı sinema versiyonu konusunda bazı endişeleri vardı. Ünlü koreografın amacı, filmin hem koreografi bazlı anlatıma dayalı olması, hem de karakter ağırlıklı olmasıydı. Doğaçlama ve spontane görünümü ancak böyle sağlayabilirdi. Kısacası iyi yapılandırılmış ve geliştirilmiş dans sahneleri gerekiyordu.

Van Laast çalışmasının ilk aşamasında yönetmen Lloyd ve dansçılar grubuyla prova yaparak işe başladı. Dans çalışmasının filme tam olarak yansıyacağı bu aşamada belirlendi. Filmde hangi şarkıların kullanılacağı, kaç dansçıya ihtiyaç olduğu, kameraların nereye konulacağı gibi konular netliğe kavuştu. Sahne şovundaki orijinal danslardan bazılarını aldı ama büyük kısmının koreografisini yeniden yaptı. Filmin akışı boyunca ekrana gelecek dans sahnelerinin diyaloglara da izin verecek şekilde düzenlenmesi için bu tercihler hayati önem taşıyordu.

Dans sahnelerindeki geçişin kesintisiz olmasını isteyen Van Laast, sahne şovundaki yetenekli dansçılarla yorumculardan büyük kısmının filmde de yer almasını yapımcılara tavsiye etti. Dans rutinlerini zamanında öğrenmiş olmaları sayesinde zamandan tasarruf sağlanacağını düşünüyordu. Ayrıca başrol oyuncuları da onların adımlarını izleyerek daha kolay adapte olacaklardı.

Filmde rol alan oyuncuları birer dansçıya çevirme sürecinden heyecan duyduğunu belirten Van Laast, bu konudaki düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor:
“Oyuncuların hepsi dans adımlarına çok gerçek birşeyler getirdiler. Profesyonel dansçılarla çalışırken hepsinin mükemmel, akıcı ve kesintisiz dans ettiğini görürsünüz. Buna karşılık aktörler sözkonusu olunca yaptıkları dansa bir kişilik katarlar. Yaptıkları iş bir rutin olmaktan çıkıp karakter kazanır. Hareketler aracılığıyla karakter bulma konusunda oyunculardan çok şey öğrendim.”

Hiç yorum yok: