Mamma Mia Oyuncu Tercihleri

Take a Chance on Me: Oyuncu Tercihleri

Kamera arkasında görev yapacak prodüksiyon ekiplerini kuran yapımcılar, kamera önü için de büyüleyici bir kadro kurmaya kararlıydı. Craymer filmin asıl starlarının şarkılar olacağını hep söylemişti ama kadro için seçilen oyuncuların kalitesini görünce söylediği sözleri yutmak zorunda kaldı.

“Mamma Mia!”nın baş karakteri olan Donna rolü, bugüne kadar oynadığı sayısız filmdeki dramatik rolleriyle günümüzün en büyük Amerikalı kadın oyuncularından birisi olan Oscar ödüllü yıldız Meryl Streep’e verildi. Ünlü oyuncu daha önce “Postcards From the Edge” ve “A Prairie Home Companion” gibi filmlerde şarkı söyleme çalışması yapmıştı ama “Mamma Mia!”, onun oynadığı ilk tam kapsamlı müzikal film oldu.

Yapımcı Craymer bu tercihin sebebini şu sözlerle açıklıyor: “Baş karakteri oynaması için Meryl Streep’in ismi hep aklımızdaydı. Teklifimize hemen evet deyince keyfimiz yerine geldi. Broadway’deki şovu birkaç yıl önce izlediğini ve çok beğendiğini biliyorduk. Hatta oyuncu kadrosuna bir mektup yazarak, şovu ne kadar beğendiğini, kendisini Mamma Mia ekibinin bir parçası gibi hissettiğini söylemişti. Okul çocukları gibi o mektubu hala saklıyoruz.”

Yönetmen Lloyd’un yorumu ise şöyle: “Donna rolüroe Meryl Streep’in oynamasını her zaman hayal ettik. Şarkı söyleyebildiğini, bir müzikalde oynamak istediğini biliyorduk. İhtiyaç duyduğumuz herşey onda fazlasıyla vardı. Dünyanın her köşesindeki izleyiciyi hem kahkahalarla güldürebilen, hem de gözyaşları içerisinde ağlatabilen ender oyunculardan birisiydi. Mamma Mia’daki Donna rolü için istediğimiz tam olarak onun gibi bir oyuncuydu.”

Şovu New York’ta izlediğini ve çok sevdiğini söyleyen Meryl Streep de duygularını şu sözlerle dile getiriyor: “Benim için olağanüstü bir keyifti. Donna rolünü hümanizmiyle, ruhuyla ve elbette müziğiyle çok sevmiştim. Şarkılar müthişti. Adeta insanın içine işliyordu. Sözlerini öğrenmeye kalkışınca hepsini zaten bildiğimi keşfettim. Şarkıların hepsi birbirinden harika melodilere sahipti.”

Yunanistan’a hoş gel(me)yen üç baba adayı rolünde Pierce Brosnan, Colin Firth ve Stellan Skarsgard kamera karşısına geçti. Yönetmen Phyllida Lloyd’un üç aktörle ilgili yorumu şöyle:

“Elimizde birbirinden sıcak ve esprili üç erkek vardı. Mamma Mia’da anlattığımız konunun gerektirdiği içsel sezgilere üçü de sahipti. Bildiği ve alıştığı çevreden çıkıp bu büyüleyici adaya gelen, ilk anda şaşkınlık geçirdikten sonra özgürlük duygusunun tadına varan üç erkeği başarıyla oynadılar.”

“Mamma Mia”da işadamı Sam Carmichael rolünde oynaması için ilk teklif geldiğinde heyecan duyduğunu, ancak şarkı söyleyip dans etmesi gerekeceği için bir hayli de tedirgin olduğunu söyleyen Pierce Brosnan, yaşadığı deneyimle ilgili olarak şunları söylüyor:

“Şarkı söyleyip dans etme fikri karşısında dehşete kapıldım diyebilirim. Bir iş teklifi alınca bu kadar gerileceğim hiç aklıma gelmezdi. Sonuçta üzerime düşeni zor da olsa yaptım ve harika zaman geçirdim. Ayrıca duygularımı şarkı söyleyerek ifade etmenin ne kadar ferahlatıcı olduğunu da anlamış oldum. İnsanda bazen korku duygusu o kadar baskın oluyor ki, anlamlı ve güzel bir yapmasını bile engelliyor. Rolüme başlayınca korku ve endişe gibi duygulardan tamamen arınarak rahatladığımı hissettim. Aylarca boşu boşuna endişe çekmişim.”

Banker Harry Bright rolünü üstlenen Colin Firth’ün yorumları ise şöyle: “Açıkçası ‘Mamma Mia’nın insanı adeta sinsice şekilde derinden derine etkileyen bir büyüsü var. Son filmim ‘She Found Me’den sonra böyle bir müzikalde rol alınca rahatladığımı hissettim. Projenin benim açımdan önemli birçok boyutu vardı. Üç orta yaşlı erkeğin ilk başta yadırgadığı bu adada düşündüklerinden çok daha fazla anlam bulması çok güzeldi. Ancak en büyük keyfim, filmin harika kadrosuyla çalışmak oldu. Çekimler sırasında hepimiz çok eğlendiğimiz için ekstra fikirler birbirini izledi durdu.”

“Pirates of the Caribbean” serisinin üçüncü filmindeki rolünü tamamladıktan sonra “Mamma Mia!” projesine başlayan İsveç asıllı aktör Stellan Skarsgard, bu projeye dans etme fırsatı getirecek bir müzikal olduğu için sıcak baktığını belirterek şöyle konuşuyor:

“Yaklaşık 30 yıldır doğru dürüst dans etmediğimi düşünecek olursak benim için zor olacağı belliydi. Ancak zoru başarmak için bu işe kalkıştım. Sonuçta denemekten olağanüstü keyif aldım ve bol bol eğlendim. Yaşadığım her deneyim olağanüstü özgürleştiriciydi. Keyif alacağınız bir işe başlıyorsunuz ve sonuna kadar devam ederek başarmanın tadını çıkarıyorsunuz.”

“Mamma Mia”nın kendisi için en eğlenceli yanlarından birisinin de, kadın ağırlıklı konsepti olduğunu belirten Skarsgaard’ın bu konudaki yorumu ise şöyle: “Filmin konseptinin kadın ağırlıklı olması nedeniyle biz erkek oyuncular bu filmde sanki yardımcı oyuncu konumuna düştük. Böylece erkek ağırlıklı filmlerde kadınların neler hissettiğini anlamış oldum. Hiç kimse biz erkeklerin psikolojisiyle ilgilenmiyordu. Kısacası biz üç erkek bu filmin ‘sürtükleri’ gibiydik!”

Dynamos müzik grubunun Donna dışındaki iki üyesinden pragmatik ruhlu Rose’u İngiliz sahne ve sinema yıldızı Julie Walters; çok kez evlenip boşanmış Tanya’yı ise müzikal tiyatro endüstrisinin en saygın oyuncularından birisi kabul edilen Tony ödüllü oyuncu Christine Baranski oynadı.

Filmin genç sevgilileri Sophie ve Sky rolleri için yapımcıların aklında belli fikirler vardı. Bu iki rolde Amanda Seyfried ile Dominic Cooper’ın oynamasına karar verdiler.

İki sevgiliden Sophie’nin portresini çizen Amanda Seyfried, daha önce “Mean Girls” adlı filmde Karen rolüyle adını duyurmuş; HBO yapımı “Big Love” adlı dizide çok eşli bir adamın kızını oynamıştı. Şarkı söyleme ve dans deneyimi vardı. Bu özelleriyle Sophie rolünü kaptı.

Sophie’nin nişanlısı Sky rolünü üstlenen İngiliz aktör Dominic Cooper ise, daha önce “The History Boys” ve “Starter for 10” gibi filmlerde yer almıştı. Şarkı söyleme yeteneği ve yakışıklı olması gibi sebeplerle Judy Craymer’ın beğenisini kazanınca Sky rolü ona verildi.

Filmin diğer yardımcı rollerinden Sky’ın en iyi arkadaşları Pepper ve Eddie rollerinde sırasıyla Philip Michael ve Chris Jarvis; Sophie’nin nedimeliğini yapan okul arkadaşları Lisa ve Ali rollerinde Rachel McDowall ile Ashley Lilley kamera karşısına geçti.

Hiç yorum yok: