Transformers: Revenge of the Fallen

Transformers: Revenge of the Fallen


Yönetmen: Michael Bay
Oyuncular: Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Tyrese Gibson
Senaryo: Roberto Orci, Alex Kurtzman, Ehren Kruger
Yapımcılar: Steven Spielberg, Lorenzo di Bonaventura, Tom DeSanto, Don Murphy
Görüntü Yönetmeni: Ben Seresin
Kurgu: Roger Barton
Stüdyolar: DreamWorks Pictures, Paramount Pictures
Gösterim Tarihi: 26 Haziran 2009


“Transformers” efsanesi 2009 yazında devam edecek. 2007’nin olay filmi “Transformers”ın devamı “Transformers: Revenge of the Fallen”, 26 Haziran 2009 tarihinde gösterime girecek.

3 boyutlu bilimkurgu filmi olarak Mayıs ayında çekimine başlanan filmin yönetmenliğini Michael Bay, prodüksiyon amirliğini Steven Spielberg üstlenecek. İlk filmin başrolünde oynayan ve Autobotlar ile Decepticonlar arasındaki şiddetli savaşın arasında kalan Sam Witwicky rolünde yine Shia LaBeouf’un oynayacağı açıklandı.

Yönetmen Michael Bay ikinci filmdeki robot sayısının daha fazla olması için daha büyük bütçe talep etti. Yapımcıların önüne çıkan ilk engel, Hollywood’da senaryo yazarlarının kış aylarında yaptığı grev oldu. Önümüzdeki aylarda gerçekleşmesi beklenen yönetmenlerin ve oyuncuların grevi de filmin karşısına engel olarak çıktı. Çekimlere bir an önce başlamak isteyen Michael Bay, ilk filmin senaryosunu yazan Roberto Orci – Alex Kurtzman ikilisiyle ikinci filmde yazarlar arasına katılan Ehren Kruger’den destek aldı.

Senaryo yazarı Roberto Orci, ikinci filmin temasını tanımlarken robotların “vatanlarından uzak kalma” gerçeğiyle yüzleştiğini, robotlar ile insanlar arasındaki ilişkilerin “daha eşit dengelere” oturtulduğunu söyledi. İkinci filmin tonlaması birinciye benzer olacak, ancak çıta daha da yükseltilecek. Ayrıca bilimkurgu unsurlarına daha fazla odaklanılacak.

Prodüksiyon Bilgileri

“Transformers”ın gösterime girişinden önceki günlerde yapımcı Tom DeSanto, ikinci film için çok ilginç bir fikir geliştirdiğini söyleyerek Dinobotlar ile Constructiconlar’ı gündeme getirmişti. Yönetmen Michael Bay de, ilk film için düşündüğü ama uygulamadığı uçak gemisi ile ilgileniyordu.

2007 yılı Eylül ayında bir açıklama yapan Paramount yetkilileri, “Transformers 2”nin gösterim tarihinin 26 Haziran 2009 olarak belirlendiğini duyurdular. Hemen kolları sıvayan Michael Bay, ilk filmde kabul ettiremediği bazı aksiyon sahneleri için animasyon taslaklar hazırlamaya girişti. Bu animasyonları hazırlamasının belli bir sebebi vardı. Hollywood’da temmuz ayında yönetmenler grevi başladığı takdirde kendisi iş başında olamayacağı için animatörlerin bazı sahneleri tamamlamasına yardımcı olmak istiyordu.

Yönetmenin aklından geçen bir başka fikir de, “Transformers” ile devamı arasındaki sürede küçük bir proje hayata geçirmekti. Ancak “kendi çocuğunu bir başkasına vermek istemezsin” mantığından yola çıkarak bundan vazgeçti.

2007’de gösterime giren ilk “Transformers”ın yapımı 151 milyon dolara mal olmuştu. İkincisi için daha büyük bütçe verildi. İlk filmde uygulanması reddedilen bazı aksiyon sahnelerinin de senaryoya konulmasına izin verildi.

İlk “Transformers”ın senaryo yazarları Roberto Orci ile Alex Kurtzman, yoğun çalışma takvimlerini gerekçe göstererek ilk günlerde devam filmine pek sıcak bakmıyorlardı. Bunun üzerine DreamWorks yetkilileri 2007 mayıs ayında başka senaryo yazarlarıyla görüşmelere başladılar. Ancak onların ortaya koyduğu taslaklardan memnun kalmayınca Orci – Kurtzman ikilisiyle yeniden bağlantı kurarak projeye dönmelerini sağladılar.

Stüdyo yetkilileri ayrıca Transformers mitolojisi konusunda derin bilgi sahibi olan senaryo yazarı Ehren Kruger ile de sözleşme imzaladılar. Böylece Orci – Kurtzman ikilisinin yanına Ehren Kruger da katıldı ve üçüne toplam olarak 8 milyon dolar ödendi.

İkinci filmin “Transformers: Revenge of the Fallen” şeklindeki ismini, senaryo yazarı Alex Kurtzman koydu.

Filmin çekimlerine 2008 Mayıs ayında Los Angeles’te başlandı. 2 Haziran tarihinden itibaren Pennysylvania eyaletindeki Bethlehem bölgesine geçilerek Bethlehem Çelik Üretim Tesislerinde üç günlük çalışmayla aksiyon sahnelerinin çekimi gerçekleştirildi. Burası senaryoda sözü edilen hayali Çin kentini temsil etti. Ardından Steven F. Udvar-Hazy Center’da çekim çalışması yapıldı.

9 Haziran’da Philadelphia’ya geçen prodüksiyon ekipleri, Delaware’deki Exelon tesisleri, Pennsylvania Üniversitesi, Fairmount Park, Rittenhouse Meydanı (Paris’i temsil etti) ve Wanamaker’s gibi yerlerde çalışma yaptılar.

Daha sonra 22 Haziran’da Princeton Üniversitesi’ne geçildi. Ancak burada yapılan çekimler, Pennsylvania Üniversitesi öğrencilerini kızdırdı. Princeton onlar için tarihi rakipleriydi ve Michael Bay’in kendi üniversitelerinde yaptığı bazı çekimleri Princeton’da yeniden yapacağı düşüncesiyle kızgınlıklarını dile getiriyorlardı. Ayrıca senaryoda Pennsylvania Üniversitesi yerine Princeton’un isminden bahsediliyordu.

Ancak sonradan hem Pennsylvania Üniversitesi, hem de Princeton Üniversitesi yetkilileri birer açıklama yaparak filmde üniversitelerinin isminin kullanılmasına izin vermediklerini, filmdeki “komik anne” figürünün kendi okullarını temsil etmediğini bildirdiler.

Filmin Bethlehem ve New Jersey’deki çekimleri sırasında 5 milyon dolar harcandı. Çekimlere 30 Haziran’da mola veren Michael Bay, yakında başlaması muhtemel yönetmenler grevi öncesinde animasyon çalışmalarına odaklandı.

“Transformers: Revenge of the Fallen”ın temmuz ayına ilişkin çekim takviminde Arizona’ya bağlı Tucson’da kurulu olan 309. Hava Bakım Üssü’ndeki çekimler var. Ayrıca Ürdün’de ve ilk filmde Katar’ın yerini tutan New Mexico’da da çekimler yapılacak.

Filmin yapımcılarının verdiği bilgiye göre ikinci “Transformers”ta daha geniş bütçeyle çalışma yapılacağı için özel efektler de birinci filme kıyasla daha önemli rol oynayacak. Ayrıca robotların yüzleri de yakın çekimlerle daha detaylı gösterilecek.

Öte yandan “Transformers” oyuncaklarını üreten Hasbro şirketi de ikinci filmdeki tasarımlarla daha yakından ilgilenecek. Hasbro yetkililerinin, birinci filmde yer alan ve ikinci filmde de yer alacağı kesinleşen bazı robotların görünümlerinde değişiklik yapılmasında ısrarcı olduğu, tasarımlar değişmediği takdirde tüketicilerin aynı karakterlerin oyuncaklarını satın almayacağından çekindiği bildiriliyor.

Hiç yorum yok: