Bir Anti-Kahraman: The Chronicles of Riddick – Riddick Günlükleri

BİR ANTİ-KAHRAMANIN YARATILIŞI

Peki, bu anti-kahraman nasıl yaratıldı? Yönetmen David Twohy bu sorunun yanıtını verirken, “Kendi kendine gelişmesine izin verdik” diyor ve şöyle devam ediyor: “Eğer ‘Pitch Black’i izlediyseniz, hatırlayacağınız gibi filmin ilk yarım saatinde Riddick hiç konuşmaz. Bu da onun karizmasını artırır. Konuştuğu zaman da sözcükleri seçerek konuşur. Film boyunca evrim geçirerek katilden anti-kahramana dönüşür. Çektiğimiz yeni filmin başlangıcında da anti-kahraman statüsünü yitirmediğini görürüz. Bu yeni filmde onun gerçek kimliğini; evrende küçük bir oyuncu olmadığını daha iyi anlayacağız. Yalnız kurt statüsü artık sona erdi diyebilirim.”
Yeni filmde de Riddick rolünü üstlenen Vin Diesel, bu karakterin daha önce keşfedilmemiş yönlerini keşfetmekten heyecan duyduğunu belirterek şöyle konuşuyor:

“Bu filmde Riddick’in gelişim sürecini yakından izleyebilirsiniz. Hayatın anlamını ve değerini anlama yolunda gelişim gösteren Riddick’in gelişimini adım adım görebileceksiniz. Riddick’in çıktığı bu yolculuk, aslında bir anti-kahramanın yeniden insan ırkına katılma sürecidir.”
İkinci bir Riddick filmi yapma konusunun, daha ilkinin post-prodüksiyon aşamasında gündeme geldiğini belirten yönetmen David Twohy, diğer devam filmlerinin düştüğü tuzaklara yakalanmamak için ne gibi bir yaklaşım getirildiğini şu sözlerle açıklıyor:

“Devam filmi yaparken karşılaşılabilecek en büyük tuzaklardan birisi, aynı şeyin tekrar tekrar verilmesidir. Ben çözümü beklenenin dışında birşeyler yapmakta buldum. Aynı gezegene gitmemek, benzer yaratıklarla karşılaşmamak, yeni bir yaratık filmi olmasına izin vermemek... Yola çıkarken önceliklerim bunlar oldu. Hatta daha da ileri giderek filmin türünü bile korku filmi olmaktan çıkarıp bilimkurgu aksiyon-maceraya dönüştürdük. Devam filminin ötesinde bir metamorfoz amaçladık.”

“Pitch Black”in ev videosu alanında kazandığı başarı, filmin yaratıcısını ve başrol yıldızını günün birinde Riddick’in dünyasına geri dönülebileceği umuduyla doldurdu. Ancak Riddick’in çevresinde bu kez daha geniş ölçekli, mitolojik öğeler taşıyan yepyeni bir aksiyon-macera ortamı yer aldı. Bu ortamı ayrıca birbirinden büyüleyici karakterler doldurdu.

“The Chronicles of Riddick”in öyküsü de birbirinden karmaşık karakterlerle zenginleştirildi. Yaratılan bu karakterler, savaşçı ırkların yaşadığı ve yoğun bir rekabetin hüküm sürdüğü gezegenlere yerleştirildi. Twohy ile Diesel’in bu noktadaki ortak hedefi, Riddick karakterini görkemli bir ortamda gösterişli aksiyon sahneleri eşliğinde yepyeni maceralara sürüklemek şeklinde oldu.

Daha önce “Pitch Black”te beraber çalışmış olan Vin Diesel ile David Twohy, o filmde yaşadıkları deneyim sayesinde aksiyon, fantezi ve bilimkurgu unsurlarını en iyi şekilde nasıl bir araya getireceklerini biliyorlardı. “Below” adlı doğaüstü gerilim filmini yeni tamamlamış olan Twohy, Riddick efsanesine yeniden geri dönmeye hazırdı. Tıpkı Diesel gibi o da “The Chronicles of Riddick”in senaryosunun çok daha büyük boyutlu olması gerektiği düşüncesindeydi.

“The Chronicles of Riddick”in yapımcısı Scott Kroopf, David Twohy’nin yazdığı senaryonun kendisini çok fazla etkilediğini belirterek şunları söylüyor:

“David’in senaryosundan etkilenmemek imkansızdı. Elimizde çok özel bir şey olduğunun hepimiz farkındaydık. Sanırım herkes ondan ‘Pitch Black’in daha büyük bir versiyonunu bekliyordu ama David yepyeni dünyalar ve kainatlar hayal ederek bütün limitlerin ötesine geçti. Bu filmde Riddick’in yeni serüvenleri olduğuna kuşku yok. Ancak bundan da önemlisi olağanüstü unsurlarla bezenmiş bir dünyanın açıklaması var demek daha doğru olacaktır. Bu açıdan bakınca ‘The Chronicles of Riddick’in ‘Pitch Black’ten tamamen bağımsız bir film olduğu söylenebilir. İkisinin öyküsünün birbirinden bağımsız olması nedeniyle bunu izlemek için birincisini görmüş olmaya gerek yok.”

Hiç yorum yok: