Star Wars Beyaz Perdeye Geri Dönüyor

STAR WARS: KLON SAVAŞLARI

Star Wars Daha Önce Hiç Olmadığı Bir Şekilde Beyaz Perdeye Geri Dönüyor...

Tamamen Yeni, Animasyonu CGI ile Yapılan Bir Sinema Filmi Olan“Star Wars: Klon Savaşları“ 15 Ağustos’ta Gösterime Giriyor

2005 yılında, “Star Wars: Episode III Revenge of the Sith” sinemadaki canlı aksiyon Star Wars destanını bir sona getirdi. Ama yaratıcı George Lucas ve Lucasfilm Animation’daki hikaye anlatıcıların “çok, çok uzak galaksiler” hakkında hâlâ anlatacak hikayeleri vardı.

Galaksiyi değiştiren büyük Klon Savaşları’na “Revenge of the Sith”te ve “Episode II Attack of the Clones”un sonunda sadece kaçamak bir şekilde değinildi. Ama bu savaşın Star Wars galaksisi üzerindeki etkisi muazzam: Cumhuriyet’in bir imparatorluk olmasına ve “Episode IV A New Hope”un başında sıkça sözü geçen “iç savaş dönemi”ne yol açıyor.

Luke Skywalker ile Obi-Wan Kenobi arasında 30 yıldan fazla zaman önce, ilk Star Wars filminde geçen aşağıdaki diyalogdan beri, konu sinemaseverlerin hayal güçlerini ateşledi:

LUKE
Sen Klon Savaşları’nda yer aldın mı?

OBI-WAN
Evet. Bir zamanlar Jedi Savaşçısıydım,
tıpkı baban gibi.

LUKE
Onu tanımış olmayı dilerdim.

OBI-WAN
O tüm galaksinin en iyi yıldız pilotu ve kurnaz bir savaşçıydı.
Görüyorum ki sen de oldukça iyi bir pilot olmuşsun.
Baban çok iyi bir dosttu.

“Uzun yıllar boyunca, insanlar çok kısaca sözü edilmesine rağmen Klon Savaşları’nın ne olduğunu merak etti” diyor “Clone Wars”un yönetmeni Dave Filoni ve ekliyor: “Canlı aksiyon filmler esasen Skywalker ailesine odaklandığı için çatışmanın tüm yönlerini ve gelişimini asla göremedik”.

Şimdi, yeni animasyon filmi “Star Wars: Klon Savaşları” ile izleyiciler nihayet galaksiyi değiştiren çatışmayı izleyebilecekler. Üstelik bu film, hem “Star Wars”un ufkunu daha önceki filmlerde hiç görülmemiş bir noktaya taşıyor, hem de sinemaseverlere yeni karakterler, yeni hikayeler ve yeni maceralar sunuyor.

Filoni’ye göre, Klon Savaşları’nın arka planı bir Cumhuriyeti İmparatorluğa dönüştürmüş ve en nihayetinde galaksinin özgürlüğünü sağlayacak iç savaşın tohumlarını atmış çatışmanın hikayesini anlatma şansını sunuyor. “Elimizde küçük bir zaman aralığı olabilir ama savaşın, özellikle galaksi çapında bir savaşın boyutu oldukça önemli sonuçlar doğuruyor” diyor Filoni ve ekliyor: “Kahramanlar, kötüler, entrika ve maceralarla dolu bir öykü. Tüm bunlar zaten bildiğimiz hikayenin birer parçası ama hep arka plandaydılar. Ta ki şimdiye dek”.


“Star Wars: Klon Savaşları”nı perdeye taşımanın ilk adımlarından biri doğru giriş noktasını bulmaktı. Önceki filmler Skywalker destanıyla sınırlıydı, ama “Klon Savaşları” neredeyse sınırsız seçenek sunuyordu.

“Savaş doğası gereği, anlatılmamış hikayelerin oluşturduğu bir kolajdır” diyen Star Wars yaratıcısı George Lucas, sözlerini şöyle sürdürüyor: “Benim için büyüleyici olan şey, önemli sonuçları olan bu olayları motive eden insanların olması ve bu bireylerin büyük sıklıkla genel tablo ya da bizzat olaylar tarafından gölgelenmesi. Galaksiye ne olduğunu biliyoruz ama bugünlere nasıl geldiğini tam olarak bilmiyoruz. Filmde hikayenin ardındaki hikayeler var”.

Nesillerdir hayranlarının zihnine kazınan bir filmler serisine bütünüyle yeni bir yaklaşım getiren Lucas, filmlerin ruhunu taşıyacak özel görsel stili yaratırken, bir yandan da ilk animasyon Star Wars filmine benzersiz, kendine özgü bir görünüm de kazandırmak istedi.

Lucas bunu şöyle açıklıyor: “Foto-gerçekçi görünmesini istemedik. Animasyonla çalıştığımız için bu formatı gerçek anlamda kullanmayı arzu ettik. Bu da düşünce biçimimizi biraz değiştirmemizi gerektirdi. Animasyon, hikaye anlatımının bambaşka bir yolu olup, bize canlı aksiyonda mümkün olmayan şeyleri yapma olanağı tanıyor”.

Lucas, yönetici yapımcısı olarak projenin başında olsa da, filmin yönetimi için “Avatar: The Last Airbender” başta olmak üzere çeşitli animasyon filmlerinin deneyimli ismi Dave Filoni’ye teklif götürdü. Star Wars evreninin büyük bir hayranı olan ve bu konuda neredeyse ansiklopedik bilgiye sahip Filoni yönetmenlik koltuğu için mükemmel seçim olduğunu kanıtladı.

“Kardeşimle arka bahçede oyuncaklarla oynayan bir çocukken bile Star Wars hayalleri kurardım” diyor Filoni ve ekliyor: “Gerçekten bir Star Wars filminde görev almak ise hayal bile edemeyeceğim bir şeydi. Böylesine sevdiğim bir dünyada, üstelik George Lucas’la çalışmak, harika bir şey. Aynı zamanda serinin bir hayranı olduğum için işimi doğru yapmanın ne kadar önemli olduğunun da farkındayım”.
Tamamen yeni bir hikaye ve kayda değer şekilde gelişim gösteren karakterlere sahip olan “Star Wars: Klon Savaşları”nın kendisinden önceki filmlere sadık olmakla birlikte Star Wars galaksisine yeni bir macera ve heyecan anlayışı kattığını söylüyor Filoni: “Her şeyden önemli olarak sunmamız gereken şeyin bir Star Wars filmi olduğunu biliyorduk: Karakterlerin kendilerine özgü stillere sahip olmaları, çevrelerinin neredeyse foto-gerçekçi bir şekilde hayata geçmesi, bir başka deyişle, insanların bir Star Wars filminde görmeyi umdukları kapsamlı dünyayı yaratmamız gerekiyordu”.

Hiç yorum yok: