Stepford Kadınları Görsel Efektler

GÖRSEL EFEKTLER NASIL HAZIRLANDI

“Stepford Kadınları”nın çekimlerinin tamamlanmasının ardından sıra görsel efektlerin hazırlanmasına geldi. Stepford kadınlarını hayata geçiren özel efektlerin koordine edilmesi görevini Scott Souter ve Frank Petzold yönetimindeki bir özel efekt ekibi üstlendi.
Kaliforniya’da kurulu bulunan Tippett Stüdyoları için çalışan Scott Souter, özel efekt çalışmasına başlamadan önce filmin yönetmeni Frank Oz ve prodüksiyon ekibiyle bir toplantı yaptı. Beyin fırtınası şeklinde düzenlenen bu toplantı sırasında, yaratıcı görsel efektler aracılığıyla filmin komedi boyutunun güçlendirilmesi üzerinde duruldu.

Scott Souter bu çalışmayı şu sözlerle anlatıyor: “Filmin mizah unsurunun görsel boyutunun ve zamanlamasının son derece ince biçimde hesaplanması gerekiyordu. Hata yapmak gibi bir şansımız yoktu. Şansımız varmış ki, Frank Oz bizden ne istediğini çok net şekilde anlattı. Neyin eğlenceli olacağı konusunda çok doğru yargılarıyla bize büyük yardımı dokundu.”

Filmde Sarah Sunderson adlı Stepford kadınının portresini çizen Faith Hill de, görsel efekt teknolojisi konusunda Tippett ekibinden kurs alan oyunculardan birisiydi. Ünlü yıldızla yapılan çalışmayı Scott Souter şu sözlerle anlatıyor:

“Stepford kasabasında düzenlenen dans partisi sırasında Sarah karakteri bir kez daha kısa devre yaparak yalpalamaya başlar. Efekt teknolojisine yakın ilgi duyduğu her halinden belli olan Faith Hill bize önemli ölçüde yardımcı oldu. Yeşil ekran önünde saatlerce çalışmak suretiyle ortaya mükemmel bir sonucun çıkmasını sağladı.”

Filmin bir başka sahnesinde Sarah kendi evinde merdivenden inerken Roger Bannister da, üzerinde Sarah’ın ismi yazılı uzaktan kumanda cihazıyla oynamaktadır. Scott Souter bu sahne konusunda düşüncelerini şu sözlerle dile getiriyor:

“Roger elindeki uzaktan kumanda cihazının çeşitli tuşlarına dokunmak suretiyle Sarah’ın işlevlerini yönetmektedir. Bu sahnede arzu ettiğimiz sonuca ulaşmak için Faith Hill’i yeşil ekran karşısına aldık. Uzaktan kumanda cihazındaki her tuş tarafından ayrı ayrı yönetilen efektler ekledik. Böylelikle Sarah karakterinin işlevleri ve devre dışı kalma durumları mükemmel şekilde ortaya çıktı.”

İŞBİRLİKÇİ ROBOT KÖPEK

Efekt ekibinin en sevdiği görevler arasında Rover adlı robot köpeğin yaratılması da vardı. Stepford’a ilk geldiklerinde Joanna ile Walter’ı karşılayan bu robot köpek için Scott Souter şunları söylüyor:

“Jackson De Govia’nın hazırladığı tasarıma uygun şekilde yaratılan Rover, terrier türünde bir köpektir. Bu köpeğin çok özel olması gerekiyordu. Çünkü filmin bir noktasından itibaren Joanna’nın bir numaralı müttefiki haline geliyordu. Joanna’yı da robotlaştırmak için çalışmalara başlandığını genç kadına haber vererek onun güvenini kazanıyordu.”

Scott Souter’ın “The Stepford Wives” ile ilgili son sözleri şöyle: “Böyle bir film için özel efekt hazırlamak, gerçekten zorlu bir mücadeleyi gerektiriyordu. Sonuçta bu bir komedi çalışması olduğu için özel efektlerin de buna uygun yaratılması şarttı. Özel efekt kullanarak ürkütücü canavarlar ve yaratmak farklıdır, izleyiciyi eğlendirici özel efektler yapmak daha farklıdır. ‘Stepford Kadınları’nda ikincisini başarıyla yaptığımıza inanıyorum.”

Hiç yorum yok: