Get Smart/Akıllı Ol: Araç gereçsiz casus filmi olmaz

Alev püskürtme donanımlı bir İsviçre ordu çakısı.
…Ne, sende bunlardan bir tane yok mu?

“Araç gereçsiz casus filmi olmaz” diyor Roven.

“Dizinin araç gereçleri ünlüydü ve onlardan bizde de çok var” diyen Segal, filmin bir yandan eski ekol bazı aksesuarlara saygısını sunarken bir yandan da aynı ölçüde şaşırtıcı yeni bazı aygıtlara yer verdiğini belirtiyor. Bu eski ve yeni araç gereçler kahramanlarımızın gözetleme, iletişim ve yıkım için kullanılan çağdaş tekniklere ayak uydurmasına yardımcı oluyor.

“Ayakkabı telefon büyük çıkış yapacak. Sessizlik Konisi de 2008 tasarımıyla geri dönüyor. Bunların yanı sıra, Max ve Ajan 99 gibi casusların ihtiyaç duyduğu son teknoloji donanımlar da mevcut” diyor yönetmen ve ekliyor: “Her çocuğun elinde cep telefonuyla gezdiği bir dönemde inanmak zor olsa da, ayakkabı telefon 1960’larda inanılmaz bir konseptti; o zamanlar mobil iletişim fikri gerçekten zamanının ötesinde bir fikirdi. Ayakkabınızı kulağınıza dayayıp biriyle konuşmanız şimdi pek yenilikçi gözükmese de, nasıl o olmadan bir ‘Get Smart/Akıllı Ol’ filmi yapabilirsiniz ki? Bu çok belirleyici bir imaj olduğu için biz de onu kullanmanın eğlenceli bir yolunu bulduk”.

Ayrıca dizide görülen birçok seçkin spor araba filme de konuk olacak. Dizinin hayranları kırmızı Sunbeam Tiger’ı, altın rengi Opel GT’yi ve mavi Karmann Ghia’yı kolayca fark edeceklerdir.

Aksesuar uzmanı Tim Wiles ünlü Hollywood hatırat koleksiyoncusu Danny Biederman’la buluşarak dizinin orijinal aksesuarlarından bazılarını inceledi. Ayakkabı telefonun da aralarında bulunduğu bu aksesuarlar Amerikan pop kültürünün ikonları arasındaki yerlerini almışlar ve kısa süre önce Washington DC’deki Uluslararası Casus Müzesi’nde Hollywood’un Hazineleri bölümünde sergilenmişlerdi.

Çocuklar ve oyuncakları gibi sahada çalışan ajanlar ve görev için kullandıkları araç gereçler konusunda da her zaman gizli bir rekabet söz konusudur; her bir ajan en son ve en harika oyuncağıyla meslektaşlarını geride bırakıp, ara sıra, “Ne? Sende bundan yok mu?” diyebilmek ister. Max’in radyasyon detektörlü kol saatini göstermesinin hemen ardından, 99 havalı bir şekilde patlayıcılı diş ipini çıkarır. Bunun ardından, 99 azı dişine monte edilmiş telsizi gösterince, Max de bombalı kol düğmeleriyle övünür.

Kontrol’ün suçla savaşta kullandığı muhteşem cephaneliğinin diğer yeni malzemeleri arasında cebe sığan sis bombası, Max’in alev püskürten ve daha pek çok işleve sahip İsviçre ordu çakısı, ok fırlatan tüf tüf ve minyatür bir titanyum vidalı borda kancası bulunuyor.

Tüm bu son teknoloji donanımlar etrafa yayılmışken, deneyimli yapımcı Leonard Stern, Federal ajanlar (bir kez daha) ziyaretine gelse şaşırmazdı. Onlarca yıllık meslek geçmişinde yaşadığı ilginç olaylardan biri, dizinin revaçta olduğu günlerde FBI’ın kendisi ve ekibine gelip dizide yer alan aygıtlardan bazılarını nasıl bulduklarını sormasıydı. Bu konuda, “Belli ki yaratımlarımızdan bazıları gerçeğe çok yakındı ve komedi yazarlarının bu şeyleri hayal edebilmesi onlar için sinir bozucuydu” diyor.

Son olarak yeni ve eski izleyiciler bazı şeylerin asla değişmediğini görmekten mutlu olacaklar. Wiles bu konuda şunu söylüyor: “Sessizlik Konisi artık tamamen dijital ayrıca sofistike bir elle aktivasyon sistemine ve çoklu girişlere sahip”. Yine de, 40 yıllık AR-GE’den sonra bile, dizinin hayranları bu alet gerçekten çalışsa hayalkırıklığı yaşarlardı.

Bilindik ve sevilen aygıtları uzay teknolojisine sahip yenileriyle birlikte sunmak, Segal ve yapımcıların “Get Smart/Akıllı Ol”u beyaz perdeye aktarırken yakalamaya çalıştıkları dengeye örnek teşkil ediyor.

Yönetmen bunu şöyle açıklıyor: “Bir sinemacı olarak taze soluklu bir şey sunmak istiyorsunuz. Elinizde bu kadar saygı gören bir malzeme olduğunda, ortaya çıkan soru şu: Kaynak malzemeyi ne kadar kucaklamalı, projeyi ne kadar kendinize uyarlamalısınız? Sürecin her adımında izleyicileri aklımdan çıkarmamaya çalıştım ki yapımı ilk kez izleyenler de dizinin meraklısı olanlar da filmi eğlenceli bulsunlar aynı zamanda bizim gibi diziyi çok seven izleyiciler ona saygı gösterildiğini görebilsinler”.

Hiç yorum yok: