İYİ BİR STEPFORD KADINI NASIL OLMALI

İYİ BİR STEPFORD KADINI NASIL OLMALI

Stepford’da düzenlenen etkinliklerle partileri organize eden ve ev sahipliği yapan kişi, Wellington’un mükemmel karısı Claire’dir. Kocası için çok iyi bir eş olmasının yanısıra kasabanın kitap kulübünün başkanlığını da yapar. Claire rolünde kamera karşısına geçen beş kez Oscar adayı ünlü yıldız Glenn Close, portresini çizdiği karakteri şu sözlerle tanımlıyor:

“Mike ile Claire için kasabanın kral ve kraliçesi diyebiliriz. Claire’yi kocası yaratmıştır. Bu yüzden onu taparcasına sever. İkisi birlikte Stepford’un hayran olduğu bir çift oluştururlar. Kitap Kulübündeki görevinin yanısıra kasabada “Claireobics” olarak bilinen aerobik dersleri de verir. Bu derslerde gündelikaktivitelerle egzersizi birleştirmek suretiyle ev kadınlarına formda kalmanın yollarını öğretir. Örneğin iyi bir Stepford kadınının tıpkı bir çamaşır makinesi gibi poposunu enerjik bir şekilde öne arkaya hareket ettirmeyi bilmesi gerekir. Bu arada belindeki yağları kısa zamanda yok etmesini de iyi bilmek zorundadır.”

Glenn Close sözlerine şöyle devam ediyor: “Bu filmde oynamayı ilk düşündüğümde herşeyden önce oyuncu kadrosunu dikkate alarak, onlarla beraber oynamanın keyifli olacağını düşünmüştüm. Olayın içine iyice girdikten sonra bu filmin çok daha başka boyutları olduğunun farkına vardım. Eğlenceli olmasının yanısıra materyalizm, sınırsız tüketim ve gösteriş merakı gibi günümüz toplumumuzun önemli sorunlarını konu alıyordu.”

Senaryosunu yazarken teknoloji patlamasının tüm avantajını kullanan Paul Rudnick ise, “Stepford Kadınları”nda Amerika’da çok yaygın olan dış görünüm merakını irdelemek istediğini belirterek şunları söylüyor: “Hepimiz makyaj kültüründe yaşıyoruz. Mükemmel görünmenin problemlerimizi çözeceğine inanmaktayız. Bu filmin senaryosunu yazarken mükemmellik peşinde koşarken başımıza sardığımız yeni belaların bunca uğraşa değip değmediğini araştırmaya çalıştım.”

Hiç yorum yok: