Stepford Kadınları Teknik İşlemler

Stepford Kadınları

FİLMİN TEKNİK EKİPLERİ

Connecticut eyaleti sınırları içinde Stepford adında bir kasaba olmadığı bilinen bir gerçektir. Ancak romanın yazarı Ira Levin’in o kitabı yazarken Fairfield County’deki küçük kasabalardan esinlendiğine dair birtakım göstergeler vardır.

Yönetmen Frank Oz, bu hayali kasabayı ekrana taşırken daha önce birlikte çalıştığı teknik ekiplerle işbirliği yapma yoluna gitti. Filmin görüntü yönetmenliğini, daha önce “The Score” ve “In & Out”ta beraber çalıştığı Rob Hahn’a; prodüksiyon tasarımlarını, “The Score” ve “Bowfinger”dan tanıdığı Jackson De Govia’ya; kostüm tasarımlarını da, “In & Out”ta işbirliği yaptığı Oscar ödüllü kostüm tasarımcısı Ann Roth’a verdi.

Prodüksiyon tasarımcısı Jackson De Govia filmin çekim mekanlarını tasarlarken nasıl bir yaklaşım uyguladığını şu sözlerle anlatıyor:

“Film yapımcılarının neyi istediğini tam olarak anladım. New York dışında insanların rahatlayıp keyif yapmaya geldiği zengin görünümlü bir kasaba arıyorlardı. Stepford halkı, stilize edilmiş bir lüks içinde yaşamaktadır. Yaşam biçimleri öylesine kusursuzdur ki, mutlu olmamak için hiçbir bahaneleri kalmamıştır. Bunca lükse layık olup olmadıklarını kimse sorgulamaz. Zengindirler ve bunun tüm avantajını sonuna kadar kullanırlar.”

Pastoral özellikler taşıyan rüya gibi Stepford kasabasının görünümünün, büyük kentlerin “gerçek dünyasından” büyük farkları vardı. Bu zıtlığı vurgulamak isteyen yönetmen Frank Oz, “Stepford Kadınları”nı New York’un çelik, cam ve beton karışımı ortamında başlatma yolunu tercih etti.

Frank Oz, bu tercihinin gerekçesini şu sözlerle dile getiriyor: “New York gibi büyük kentlerde zalim ve acımasız bir ortam vardır. Biz bu farkı bol bol çelik, cam ve beton göstererek vurgulamak istedik. Stepford’a gidince herşey daha sevimli ve soft bir görünüm kazanır. Buna kadınlar da dahildir.”

Hiç yorum yok: