Oliver Stone’dan George Bush yorumu

W Filmi ile İlgili Ayrıntılar

Yönetmen: Oliver Stone
Oyuncular: Josh Brolin, Elizabeth Banks, James Cromwell, Ellen Burstyn, Thandie Newton, Richard Dreyfuss, Scott Glenn
Senaryo: Stanley Weiser, Oliver Stone
Yapımcılar: Moritz Borman, Jon Kilik, Bill Block, Oliver Stone
Stüdyo: Lionsgate Pictures
Gösterim Tarihi: 17 Ekim 2008

70’li yılların başında startını verdiği yönetmenlik kariyerinde bugüne kadar çok sayıda tartışmalı filme imzasını atan Oliver Stone, ABD Başkanı George W. Bush’un hayatını ve başkanlık sürecindeki icraatlarını yorumladığı yeni çalışması “W” ile bir kez daha tartışmaların odağı olmaya hazırlanıyor.

Bugüne kadarki kariyerinde aralarında “Platoon”, “Wall Street”, “Born on the 4th of July”, “JFK”, “Natural Born Killers”, “Alexander” ve “World Trade Center”ın da yer aldığı her filmiyle olay yaratan Oliver Stone, 1987’de yönettiği “JFK” ve 1995 yılında çektiği “Nixon”ın ardından üçüncü kez ABD başkanlarını konu alan film yaptı. Bu kez gündemine aldığı başkan ise, özellikle Irak Savaşı’ndaki politikalarıyla çok tartışılan George W. Bush oldu. İşin ilginç yanı, Bush’un verdiği Irak işgali kararına açıkça direnen ve karşı çıkanların başında Oliver Stone’un geliyor oluşuydu.

Oliver Stone’un adeta yıldırım hızıyla gündeme getirdiği “W” projesi, daha önceden çekmeyi düşündüğü “Pinkville” adlı çalışmasının yerini kısa sürede aldı. Vietnam Savaşı’nda meydana gelen My Lai katliamını anlatmaya hazırlandığı “Pinkville”nin başrolünde oynayan Bruce Willis’in çekilmesi üzerine proje rafa kalkınca George W. Bush’u konu alan “W”nin senaryosunu yazmaya hız verdi.

Bush’un önümüzdeki yılın ocak ayında görevini bırakması öncesine filmini yetiştirmeyi hedefleyen Stone, “W”nin çekimlerine nisan ayı sonlarında Louisiana eyaletine bağlı Shreveport’ta başlamayı planladı. Ancak bu kadar kısa sürede başlamak için öncelikle elindeki senaryosunu finanse edecek bir stüdyo bulması gerekiyordu. Ocak ayında başladığı çabaları kısa sürede sonuç verdi ve hem Hollywood’un hem de yatırımcıların dikkatini çekti.

Çekeceği filmle ilgili olarak Daily Variety’e bir açıklama yapan ünlü yönetmen, Bush’un yaşamı ve başkanlık dönemi üzerinde odaklanacağını, Bush karşıtı bir polemik olmayacağını belirterek şöyle konuştu: “Bu filmde bir insanın dürüst ve gerçek portresi yer alacak. Alkolik bir adamın, dünyanın en güçlü figürü haline nasıl geldiği sorusuna cevap aranacak.”

“W”de hayatı anlatılan George W. Bush rolünde, daha önce Coen Kardeşler’in Oscar ödüllü filmi “No Country for Old Men”de başka bir Teksaslı’nın portresini çizen Josh Brolin oynadı. First Lady Laura Bush rolünde ise, “The 40-Year-Old Virgin”dan tanıdığımız ve yakında gösterime girecek “Zach and Miri Make a Porno”nun başrolünde izleyeceğimiz Elizabeth Banks kamera karşısına geçti.

1995 yapımı “Nixon” filmine benzer bir yaklaşım sergileyeceğini ifade eden Oliver Stone, “Olayların perde arkasını irdeleyen, görünen yüzeyin altında ne olduğunu hissetmeye çalışan” bir film olacak. Eğer ‘Nixon’ filmini bir senfoniye benzetirsek, Bush’un hayatını anlattığımız film, çok karanlık tonları olmayan oda orkestrasına benzeyecek” dedi.

Çekimlerine 12 Mayıs 2008 tarihinde Louisiana eyaletine bağlı Shreveport’ta başlanan ve 20 Haziran 2008’de tamamlanan filmin ismi başlangıçta “Bush” şeklindeydi. Ancak sonradan ismi değiştirilerek “W” yapıldı. 17 Ekim 2008 tarihinde gösterime girecek “W”nin yapımcıları, filmin televizyondaki reklam spotlarını Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain’in bu sonbahardaki reklamlarının karşısında yayınlamayı planlıyorlar.

New York Post gazetesinde 13 Mayıs 2008’de Cindy Adams imzasıyla çıkan bir yazıda senaryodan alıntılar yayınlandı ve şöyle bir yorum yapıldı: “Bush taraftarları bu filmden nefret edecek. Bush’tan nefret edenler çok sevecek”

Filmin ilk senaryo taslaklarından birisinde George Bush, gençlik yıllarında ABD Başkanlık koltuğunda oturan babasının gölgesinde kalan, sonradan yaşam çizgisini dönüştürmek için dini ve dinsel kavramları kullanan birisi olarak tasvir edildi. Hayatında yepyeni bir amaç bulmuştu ve babasının daha çok önem verdiği kardeşi Jeb’in önüne geçerek başkanlık koltuğuna doğru yürüme fırsatını elde etmişti.

Filmde, George Bush’un Irak işgalini ve Saddam Hüseyin’i devirmeyi adeta takıntı haline getirmesinin sebepleri aranacak. Oliver Stone’un yorumuna göre, bu takıntının temelinde Irak liderinin 90’lı yıllarda Baba Bush’a gürültü koparacak şekilde kafa tutmuş olmasının intikamını alma isteği önemli yer tutuyor.

Filmde ayrıca Bay Bush’un Irak’ta ısrarla kitle imha silahları avı başlatması ve Teksas şivesiyle yaptığı konuşmalarında İngilizce’nin canına okuması üzerinde de durulacak.

Senaryoda ayrıca Beyaz Saray’ın adeta Bush’un kendi “cemaat kardeşliği” mekanı haline geldiği; savaşa gitme kararlarının burada alındığı, karar alıcı kurmayların adeta futbol oyunu üzerine bahse girenler gibi davrandığı gözler önüne serilecek.

George Bush’un ABD Başkanı olmasından önceki yıllarına geniş yer ayrılan filmde, okuduğu üniversitenin Amerikan futbolu takımında oynarken kale direklerini parçalaması nedeniyle tutuklanması; 1970’li yıllarda eve içkili geldiği bir gecede kendisini azarlayan babasıyla yumruk dövüşüne girmesi; 40. yaşgününü kutladığı ve aşırı alkol aldığı gecenin ertesi sabahında başı ağrıyarak uyanınca içkiyi bırakması; karısından emir alması gibi detaylar da yer alacak.

Filmde, George Bush’un hayat çizgisinde çok önemli yeri olan Baba Bush rolünde James Cromwell, annesi Barbara Bush rolünde Ellen Burstyn, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice rolünde Thandie Newton, İngiltere Başbakanı Tony Blair rolünde Ioan Gruffudd kamera karşısına geçtiler.

Hiç yorum yok: