YENİ PARA’NIN GÖSTERİŞLİ KASABASI

Senaryonun öngördüğü ideal kasabayı yansıtacak mekanları bulmak için Connecticut ve New Jersey eyaletlerinde çok sayıda kasaba dolaştıklarını belirten Frank Oz, Stepford kasabasının genel görünümünü şöyle anlatıyor:

YENİ PARA’NIN GÖSTERİŞLİ KASABASI

Stepford’u en kısa haliyle yeni paranın kasabası olarak tanımlayabiliriz. Buradaki ‘yeni para’dan kastımız, bilgisayar, elektronik ve internet sitelerinden kazanılan paradır. Bu yeni zenginlerin evleri yepyeni ve son derece görkemlidir. Bu kasabanın gerçek anlamda bir tarihi veya dokusu yoktur.”

Senaryo yazarı Paul Rudnick de, Stepford’daki yaşam biçimini, Martha Stewart / Ralph Lauren yaşam biçimiyle kıyaslayarak şunları söylüyor:

“Bu kasabadaki yaşam tarzını tanımlarken Norman Rockwell’in dünya vizyonu üzerinde odaklandığını söyleyebiliriz. Ancak bu öyle bir yaşam biçimidir ki, çok sayıda yönetici ve hizmetçi olmadan buna ulaşamazsınız. Stepford’da tanımlanan ideal dünyanın kadınlar ve erkekler açısından farklı farklı olduğu görülür. Stepford kadınları için ideal olan çok iyi yemek yapmak, ütülemesi çok zor olan dantel masa örtülerini başarıyla yapmaktır. Erkekler açısından ise üniversite yıllarındaki arkadaşlık ortamının tadını evlilik günlerinde de çıkarmak anlamına gelir.”
“Stepford Kadınları”ndaki ideal dünyanın kadın ve erkeklerinin ayrı ayrı giydirilmesi görevini ünlü kostüm tasarımcısı Ann Roth üstlendi. Erkekler için kahverengiye yakın tonlarda renkler taşıyan giysileri seçerken kadın tarafını çiçek renkleriyle zenginleştirdiğini belirten Ann Roth, neden böyle bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu şu sözlerle açıklıyor:

“Martha Stewart’ın renkleri doğadan gelir. Stepford kadınlarının giysilerinde şeftali rengi, deniz mavisi, yeşil ve sarının ağır basmasının sebebi budur. Erkekler tarafında ise mor, kırmızı ve kahverengi görürsünüz. Bu durum akla şu soruyu getirir: Giysilerinde koyu renkleri tercih eden bir erkek, nasıl olur da böylesine renkli giyinen kızdan hoşlanabilir? Bu sorunun yanıtı zıtların çekimi ilkesindedir. Çünkü bu kadınların hepsi kusursuz güzellikte ince belli ve capcanlı görünümlüdür.”

“Stepford Kadınları”nın Astoria stüdyolarında prodüksiyonu başladığında öncelikle Bobbie Markowitz (Bette Midler) karakterinin mutfağı hayata geçirildi. Mutfak kısmıyla büyük bir odayı birleştiren modern yapı planı hazırlandı. Mutfak setinin hazırlanmasında set dekoratörü Debra Schutt ile mobilya tasarımcısı Christopher Bassett de görev yaptı.

Hiç yorum yok: