Tony ödüllü drama “Doubt”

Doubt

John Patrick Shanley, yakın zaman öncesine kadar “Moonstruck’ı yazan adam” tanımının biyografisine ölüm fermanı gibi yapışıp kaldığından şikayet ederdi. 2004 yılında tiyatro sahnesine koyduğu “Doubt” adlı oyuna kadar bu şikayetine zaman zaman devam etti. Oyunun elde ettiği başarıdan sonra bir daha “Moonstruck”ı anmadı.

Konusu 1964 yılında Bronx’taki bir Katolik okulunda geçen Tony ödüllü drama “Doubt” iki karakter üzerinde odaklanır. Bunlardan birisi Rahibe Aloysius (Meryl Streep), diğeri ise okulun tek siyah öğrencisi olan 12 yaşındaki bir erkek çocuğuna cinsel tacizde bulunmakla suçlanan bir cemaat rahibidir (Philip Seymour Hoffman).

Dünyanın çeşitli ülkelerindeki tiyatro izleyicileri, elinde çok az kanıt olduğu halde rahibin okuldan uzaklaştırılmasını ateşleyen Rahibe Aloysius’un haklı olup olmadığı üzerinde yoğun tartışmalara girmişlerdi. (Oyunun Paris’teki sahnelemesinin yönetmenliğini seks skandalı mültecisi Roman Polanski yapmıştı).

Peki, yönetmen Shanley, oyunun Broadway kadrosundan Tony ödüllü Cherry Jones (Ocean’s Twelve) ile Brian F. O’Byrne’ı (No Reservations) neden transfer etmedi?

“Bunun nedeni gerçek anlamda bir yenilenme ihtiyacıdır. Yepyeni bir yaklaşım olsun istedim” diyor Shanley… Ayrıca 1990’lı yıllardaki ilk yönetmenlik denemesi “Joe Versus the Volcano” sonrasındaki ilk yönetmenlik sınavında A-sınıf isimlerle çalışmak istemiş olabilir.

Elindeki materyalin son derece güçlü olması nedeniyle Meryl Streep’i ikna etmesinin zor olmadığını ifade eden Shanley, rol arkadaşı olarak Hoffman’ı seçmesinin temelinde Çehov’dan uyarlanan bir oyunda Streep’e eşlik etmesinin yattığını belirtiyor ve şöyle diyor: “Filmde nasıl bir oyun sergileyeceğini bilemem ama emin olduğum tek şey var: Meryl’i terletebilecek tek oyuncu Hoffman’dır.”

Filmde cinsel tecavüze uğrayan çocuğun annesini oynayan Amy Davis’in bu yılki Oscar ödüllerinde Yardımcı Kadın Oyuncu adaylığını kaçırmayacağına; Meryl Streep’in ise 15. kez Oscar adaylığı alacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

Hiç yorum yok: