Stepford kasabasında mükemmelliğin herşey olmadığını düşünenler de vardır

KASABANIN MUHALİFLERİ

Stepford kasabasında mükemmelliğin herşey olmadığını düşünenler de vardır. Bunlardan birisi de tıpkı Joanna ve kocası gibi New York’tan buraya taşınan Bobbie Markowitz’dir. Filmde önemli yer tutan Bobbie karakterini, bugüne dek iki Oscar ve dört Grammy adaylığı bulunan Bette Midler canlandırdı. Ünlü oyuncu bu karakterin özelliklerini şöyle anlatıyor:

“New York’un Upper West Side semtinden Stepford’a gelen Bobbie’nin son derece kıvrak zekalı ve yeri geldiğinde kimseden lafını esirgemeyen alaycı bir kadın olduğunu söyleyebilirim. Stepford’un birbirinden güzel kadınlarının arka planında tuhaf birşeyler olduğunu sezinler. Neler olup bittiğini anlamak için de işini gücünü bırakıp bu olayın peşine düşer.”

Olayı araştırmaya başlayan Bobbie, kasabaya yeni taşınan ve New York’lu bir profesyonel olan Joanna Eberhart ile bağlantı kurmakta gecikmez. Çok geçmeden de Manhattan’dan yeni gelmiş olan gay mimar Roger Bannister (Roger Bart) ile tanışırlar.

Yönetmen Frank Oz, küçük kasabaya yerleşen bu üç New York’lunun konumunu bir benzetmeden yola çıkarak şu sözlerle tanımlıyor: “Onlar kendilerini yabancı ülkeye gitmiş turist gibi hissediyorlar. Hani başka bir ülkeye gidip ortalıkta hiç Amerikalı göremezsiniz; sonra karşınıza iki Amerikalı çıkar ve onlarla kısa sürede canciğer arkadaş olursunuz. Küçük kasaba ortamında birbirlerini bulan üç New York’lu arasında da böyle bir durum sözkonusu...”

Stepford halkıyla New York’lular arasında kültürel açıdan birtakım zıtlıklar vardır. Ancak bu zıtlıklar, üç New York’lu karakterin hepsinin ilk kez buluştuğu 4 Temmuz partisinde en belirgin şekilde ortaya çıkar. New Jersey’in kırsal kesimindeki tepeler arasında bulunan bir arazide gerçekleşen bu sahnede üzeri kırmızı-beyaz-mavi renkli kumaşla kaplanmış büyük bir ambar görüntüsü vardır. Tablo güzelliğindeki bu sahnede iştah açıcı yemekler görüntülenir. Yüksek topuklu ayakkabılarıyla sendeleye sendeleye yürümeye çalışan Stepford kadınlarını görürüz. Kentten gelmiş olan Joanna, Bobbie ve Roger açısından bu görüntüler tam bir şok yaratır.

Hiç yorum yok: